Feladat: 528. fizika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bella Mónika 
Füzet: 1982/február, 87. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb optikai alapjelenség, Földrajzzal kapcsolatos feladatok, Egyéb (A Nappal kapcsolatos), Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/október: 528. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A napfény folyamatosan éri a Föld egyik felét. Az éjszakák és nappalok váltakozását a Föld forgása okozza, és nincs jelentősége annak, hogy a fény 8 perc alatt jutott el hozzánk. Amikor ráfordulunk a megvilágított félgömbre, akkor van napkelte, amikor lefordulunk róla, akkor van napnyugta.


 

 Bella Mónika (Budapest, József A. Gimn., I. o. t.)
 
Megjegyzés. A Napot abban a pillanatban látjuk felbukkanni, amikor a Földdel együtt mozgó horizont sík eléri, nincs értelme tehát ,,valódi'' és, ,,látszólagos'' napkeltéről beszélni.
Sokan azt írták, hogy a Napot csak 8 perccel azután pillantjuk meg, hogy az a horizont fölé emelkedett. Ez az állítás hibás, mert nem veszi figyelembe, hogy forgó vonatkoztatási rendszerben ‐ amelyben a Föld áll, és körülötte kering a Nap ‐ a fény nem egyenes vonalban, egyenletes sebességgel terjed, hanem az ábra szerinti görbült pályán éri el a megfigyelőt. A Földhöz rögzített vonatkoztatási rendszerben tehát a 8 perccel korábban kisugárzott fényt látjuk napkeltekor, és a Nap éppen ekkor megy át a horizonton ‐ a két esemény egybeesik ugyanúgy, mint a Nap vonatkoztatási rendszerében.