A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Először tekintsük azt az esetet, amikor a kakaót forró vízbe állítjuk. Köztudomású, hogy a legtöbb folyadék melegítés hatására kitágul (kivétel pl. a víz a és a között). A bögre falánál felmelegedő kakaónak így csökken a fajsúlya, ezért a felszínre emelkedik, ahol részben a levegővel érintkezve hűl, részben átadja a helyét az időközben még jobban felmelegedett folyadékmennyiségnek. Az ily módon létrejövő cirkuláció (1. ábra) (ezt nevezzük konvenciónak) miatt a kakaó egyenletesen felmelegszik. 1. ábra 2. ábra Ha hasonló módon hűteni akarjuk a kakaót, akkor a lehűlt rész leszáll a bögre aljára, nem jön létre áramlás (2. ábra), a teljes lehűlés csak a sokkal lassúbb hővezetéssel mehet végbe.
3. ábra Megjegyzés. Ha a hűtő folyadék szintje magasabb, mint a kakaóé a bögrében, akkor szintén létrejön áramlás, és a hűlés gyorsabb és egyenletesebb lesz (3. ábra). |
|