Feladat: 466. fizika gyakorlat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Jeney Tamás 
Füzet: 1979/november, 167. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb áramkörök, Dióda, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/április: 466. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Többféle megoldás kínálkozik. Az 1. ábrán látható kapcsolásban nem használtunk fel diódát. Ha az a célunk, hogy a feszültségre nem kapcsolt érintkezőpár rövidre zárásával az izzó fénye ne csökkenjen jelentősen, akkor az ellenállásokat viszonylag nagyra kell választanunk. Az ilyen áramkör alacsony hatásfokú.

 

 
1. ábra

 

 
2. ábra

 

Jobb hatásfokú a 2. ábrán látható áramkör, amelyben csak diódákat használunk. A lámpa csak akkor ég, ha az egyenfeszültséget az egyik párra az ábrán jelölt polaritással kapcsoljuk. Váltófeszültség esetén a diódák csak az egyik félperiódust engedik át. A másik érintkezőpár rövidre zárásával a diódákat záróirányú feszültségre kapcsoltuk, ezért áram rajtuk ekkor sem folyik.
Az egyenfeszültség polaritására nem kell ügyelni, ha a problémát két Graetz-egyenirányítóval oldjuk meg. Ezeket összevonhatjuk, ekkor kapjuk a 3. ábrán látható áramkört. A nem terhelt pár rövidre zárásával azonos potenciálú pontokat kötünk össze, a rövidzár az áramokon ezért nem változtat. A kapcsolás mind egyen-, mind váltófeszültség mellett megfelel a feltételeknek.
 

 
3. ábra

 
 Jeney Tamás (Miskolc, Földes F. Gimn., I. o. t.)