A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. A sütéshez egyenletes hőmérséklet szükséges, valamint az, hogy a meleg minden oldalról egyenletesen érje a kenyeret. Ennek érdekében nagy mennyiségű hőt kell a kemence különböző részeihez szállítani. A csövek a hő bevezetésére szolgálnak. A víz nagy forráshője folytán kiválóan alkalmas az energiaszállítás megoldására. ( gőz lecsapódásakor annyi energia szabadul fel, amennyi -os víz -ra való lehülésekor.) A zárt csőben nagy nyomáson kb. körül forr a víz. A felszálló gőz által leadott hő fűti a kemencét, és a lecsapódó víz visszacsurog a cső tűztér felőli végébe. Ez az ún. gőzfűtés.
Kucsera Gábor (Pécs, Nagy Lajos Gimn., I. o. t.)
Megjegyzés. Az energia szállítása a tűztérből a kemencébe megoldható lenne valamilyen jó hővezető szilárd anyag (elsősorban fémek) által szállított hővel. A nagy energiaátadáshoz igen nagy tömegű hővezető elemek kellenének, ami nagyon költségessé tenné az eljárást. Egyszerűbb és olcsóbb az ún. vízfűtés, amely áramló vízzel viszi át az energiát. A víz igen nagy fajhője miatt ez a rendszer nagyon jól működik alatt, fölötte viszont csak a légköri nyomásnál nagyobb nyomáson működne. |