Feladat: 457. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Guba Kornél ,  Görbicz Tamás ,  Jeney Tamás ,  Molnár Tibor ,  Strublik Sándor ,  Sűrű László ,  Sztanó Péter ,  Varga Kálmán 
Füzet: 1979/május, 227. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tágulási munka, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/január: 457. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A gázok nagymértékben összenyomhatók, így a 2000  N/cm2 nyomás eléréséhez jelentős munkavégzés szükséges, amely a gáz belső energiáját növeli. Ez a jelentős energia alakul vissza a hibás palack robbanása során mechanikai energiává.
A folyadékok összenyomhatósága elég kicsi ahhoz, hogy a fenti nyomás nagyon kis munkával elérhető legyen (a munkavégzéshez szükséges erő átlaga ugyanannyi, mint a gáz összenyomásánál, de az út igen kicsi). Ezért a folyadék munkavégző képessége a robbanáshoz nem elegendő, tehát nem következhet be robbanás a próba során. Repedés esetén kis mennyiségű folyadék kiszivárgása is jelentős nyomásesést eredményez, így a palack hibás voltát a nyomásmérő azonnal jelzi, robbanás nem következik be. Ha a palackban gáz lenne, és a kezdeti repedésen már eltávozott volna a gáz fele, a nyomás még mindig 1000  N/cm2 lenne.
Gázzal végzett próba során a feltöltéskor, ill. kiürítéskor nagy a palack melegedése, lehűlése, így gondot okozna a hőmérséklet beállítása is.
A folyadékok közül azért vízzel végzik a nyomáspróbát, mert ez a legkönnyebben hozzáférhető, és nincsen semmilyen hátrányos tulajdonsága.