Feladat: 443. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Antal Tamás ,  Bedey György ,  Bethlenfalvy Gábor ,  Győri László ,  Hatt János ,  Hegedűs Iván ,  Jeney Tamás ,  Lendvai Sándor ,  Lovas Zsigmond ,  Molnár Tibor ,  Oszlányi Gábor ,  Varga Kálmán 
Füzet: 1979/január, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vetítőgépek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/szeptember: 443. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A filmfelvevőgép a mozgó tárgyakról képsorozatot készít (általában másodpercenként 24 felvételt). Az állóképek gyors egymásutánját a szem tehetetlensége folytán vetítéskor folyamatos mozgásnak látjuk.
Ha a kocsikerék küllője két egymás utáni felvétel között eltelt időben egész küllőnyi szöggel vagy annak egész számú többszörösével fordul el, akkor az egyes pillanatfelvételek azonosak (feltéve, hogy a kocsikerék küllői egyformák), s így vetítéskor a kocsi kerekét állni látjuk.
Jelöljük α-val két szomszédos küllő szögét. Ha egy filmkocka váltásnyi idő alatt a kerék [kα+(α/2)] és (k+1)α közötti szöggel fordul el (k nemnegatív egész szám), akkor a vetítéskor úgy látjuk, mintha a kerék az eredetivel ellentétes irányban forogna; ugyanis szemünk az egymáshoz közelebbi helyzeteket kapcsolja össze folyamatos mozgássá. Minél közelebb van a kerék említett elfordulási szöge a [kα+(α/2)] értékhez, annál gyorsabbnak tűnik a hátrafelé forgás, de az eredeti forgási sebességnél nem lehet nagyobb a hátrafelé forgás sebessége. Ha a kerék említett elfordulási szöge kα és [kα+(α/2)] közötti érték, akkor úgy látjuk, hogy a kerék az eredeti irányban forog. Minél közelebb van a kerék két felvétel közötti elfordulási szöge a [kα+(α/2)] értékhez, annál gyorsabbnak tűnik a kerék forgása, de a legnagyobb forgási sebesség itt is a kerék valóságos forgási sebessége.
Az utcán is találkozhatunk a jelenséggel, ha pl. egy léckerítés előtt haladunk el, s gyors egymásutánban a lécek eltakarják a kereket, majd a kerék a rések között láthatóvá válik. Olyan mesterséges fényforrás esetén, amely szakaszosan világítja meg a tárgyakat (higanygőzlámpa, fénycső), szintén előfordulhat az említett jelenség.

 

 Jeney Tamás (Miskolc, Földes F. Gimn., I. o. t.)