Feladat: 438. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bognár Péter ,  Bori Róbert ,  Déri Gábor ,  Győri János ,  Gyurós Tibor ,  Hudi István ,  Jilling Ferenc ,  Kóródi Olivér ,  Ligeti Rudolf ,  Mármarosi József ,  Pekó Éva ,  Sánta István ,  Szucsán András ,  Várhelyi Tamás 
Füzet: 1978/november, 166. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ellenállások kapcsolása, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/április: 438. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
A kívánt tulajdonságú legegyszerűbb kapcsolás az ábrán látható: egy 4  V-os telepből, két egyenlő nagyságú ellenállásból, valamint a változtatható ellenállásból készítettük. A csúszka középső helyzetében az A és B pontok között a feszültség 0, míg a két szélső helyzetben az A, B pontok közötti feszültség a teljes 4  V feszültségesés fele, +2  V, illetve -2  V. A vizsgált függvény képe azért lesz egyenes, mert az egyik végpont és a csúszka közötti feszültség egyenesen arányos a két pont közötti ellenállással. (Természetesen feltéve, hogy az ellenállás egyenesen arányos a csúszka végponttól mért távolságával.)
 

 Sánta István (Mezőcsát, Ált. Isk., 8. o. t.)
 
 

Megjegyzés. Ha a felhasználandó telep feszültsége 4  V-nál nagyobb, akkor a teleppel megfelelő nagyságú ellenállást sorbakapcsolva elérhetjük, hogy az R' ellenálláson 4  V feszültség essék.