Feladat: 431. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Várhelyi Tamás 
Füzet: 1978/szeptember, 37 - 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síktükör, Gyűjtőlencse, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/február: 431. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.



 

A 2,5 dioptriás gyűjtőlencse fókusztávolsága (1/2,5)m=0,4m. Vizsgáljuk meg, hogy hol keletkezne éles kép, ha nem lenne ott a tükör. Az 1. ábrán megszerkesztettük a lencsétől 0,5 m-re levő tárgy képét. (Az optikai tengellyel párhuzamosan haladó fénysugár a lencse gyújtópontján megy keresztül, a lencse középpontján áthaladó fénysugár irányváltozás nélkül halad tovább.) A szerkesztés alapján a képtávolság 2 m.
 

 

1. ábra
 

 

2. ábra

 

Ezután nézzük meg, hogy az optikai tengellyel szöget bezáró tükör mennyiben befolyásolja a képet. A tükör azt eredményezi, hogy az 1. ábrán megszerkesztett K' kép helyett a tükör síkjára K'-vel szimmetrikusan elhelyezkedő K (valódi) kép jön létre (2. ábra). A szimmetria folytán BC¯=B'C¯=2m-0,5m=1,5m, tehát az A-n áthaladó, a lencse síkjával párhuzamos egyenesen olyan B pontot kell keresnünk, amelynek C-től való távolsága 1,5 m. A B pont megszerkesztése a 3. ábrán látható. A szerkesztés alapján (vagy a Pitagorasz-tétellel) AB¯=1,12m, γ=48. A keresett α szög tehát: α=(1/2)(180-48)=66.
 

 

3. ábra
 

 Várhelyi Tamás (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., I. o. t.)
 dolgozata alapján
 
Megjegyzés. A megoldók általában számítással (nem szerkesztéssel) határozták meg a képtávolságot, valamint a γ szöget. Természetesen ezeket a megoldásokat is elfogadtuk.