Feladat: 421. fizika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Déri Gábor ,  Gyurós Tibor ,  Jilling Ferenc ,  Lázár László ,  Mike Gábor ,  Várhelyi Tamás ,  Wlasitsch Gyula 
Füzet: 1978/február, 86. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb ellenállás-kapcsolások, Feszültségmérés (voltmérő), Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/október: 421. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
Készítsünk el először egy olyan kapcsolást, amelyben a változtatható ellenállás két végpontját használjuk csak föl, és a középső kimenetet sehová sem kötjük. A kapcsolásban részt vevő ellenállások és a telep feszültsége legyen olyan, hogy a változtatható ellenállás két végpontja között 4 V feszültség essék. Ekkor a kapcsolás kimeneteinek a változtatható ellenállás egyik végpontját és a csúszóérintkezőt választva az ábrán látható feszültséget mérjük.
 
 
Ugyanis Ohm törvénye szerint a kimeneten mérhető feszültség egyenesen arányos a csúszóérintkező és a végpont közötti ellenállással (a változtatható ellenálláson átfolyó áram erőssége állandó), az ellenállás pedig egyenesen arányos a csúszóérintkező és a végpont távolságával.
A követelményeknek megfelel például az ábrán látható kapcsolás (itt egy állandó ellenállást használtunk fel), ahol R a változtatható ellenállás legnagyobb értéke.
 

 Lázár László (Jászárokszállás,Solymosi I. Gimn., I. o. t.)