Feladat: 401. fizika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bús István ,  Czinege Zoltán ,  Dobos Károly ,  Kovács László ,  Lukácsi Ildikó ,  Szurgent Izabella 
Füzet: 1977/május, 225. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/január: 401. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

El tud jutni három ember 3 óra alatt 60 km távolságra a kétüléses motorkerékpár segítségével, ezt legegyszerűbben a következő módon láthatjuk be. Jelöljük az embereket A, B, C-vel. A és B motorra ül, majd 1 óra elteltével az 50-es kilométerkőnél B leszáll és tovább gyalogol. A hátralevő 10 km-t éppen 2 óra alatt teszi meg, tehát pontosan 3 óra elteltével eléri az út végét. A visszafordul a motorkerékpárral, s megvárja C-t a 10-es kilométerkőnél, aki A-val és B-vel egyidőben indult el gyalog és 2 óra alatt ér a 10-es kilométerkőhöz. Innen A és C motorral éppen 1 óra alatt teszik meg a hátralevő 50 km-es távolságot, tehát pontosan 3 óra elteltével érkeznek az út végére.

 

  Lukácsi Ildikó (Cegléd, Kossuth L. Gimn., I. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Tegyük föl, hogy A és B motorral x távolságot tesz meg, ezután B gyalog halad tovább, A pedig a motorral visszafordul, és addig halad, amíg a gyalogosan közlekedő C-vel találkozik. Ezután C-t felveszi, s ketten motorral haladnak az út végéig. Kérdés, mekkora x érték mellett érnek be mindhárman a végcélba legfeljebb 3 óra alatt. Egyszerű számolással kapjuk, hogy x legalább 50 km és legfeljebb 55 km lehet. (50km<x<55km esetén 3 óránál kevesebb időre van szükség.)
 

  Szurgent Izabella (Csongrád, Batsányi J. Gimn., I. o. t.)
 

2. Azt is kiszámolhatjuk, hogy legfeljebb mekkora távolságra juthat el a három ember 3 órán belül az 1. megjegyzésben leírt módon. Eredményül 62,9 km-t kapunk.
 

  Bús István (Kalocsa, I. István Gimn., I. o. t.)