Feladat: 400. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hódi Gyula 
Füzet: 1977/április, 181 - 182. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tökéletesen rugalmas ütközések, Ütközés fallal, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/december: 400. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tételezzük fel, hogy mindkét esetben tökéletesen rugalmas ütközés megy végbe, nincs mechanikai energiaveszteség. Ekkor, ha egy acélfalat teszünk a golyó elé, akkor a golyó a falról az eredetivel egyenlő nagyságú sebességgel visszapattan, hiszen a fal nem tud elmozdulni, a golyó mozgási energiája az ütközés során nem változik meg. (A visszaverődés szöge egyenlő a beesés szögével.) Így ebben az esetben a golyó nem fékeződik le.
Ezután vizsgáljuk meg azt az esetet, amikor az m tömegű, v sebességű golyó egy álló m tömegű golyóval ütközik rugalmasan, mégpedig úgy, hogy az álló golyó középpontja a v sebességgel haladó golyó pályaegyenesén van (centrális ütközés). Ekkor az ütközés után is a golyók az eredeti pályaegyenesen mozognak. Jelöljük az eredetileg mozgó golyó ütközés utáni sebességét u1-gyel, az álló golyóét u2-vel, majd írjuk fel a mozgási energiák, valamint az impulzusok egyenlőségét ütközés előtt és után:

(1/2)mv2=(1/2)mu12+(1/2)mu22(1)mv=mu1+mu2.(2)


(2) alapján
u1=v-u2,
ezt (1)-be helyettesítve kapjuk:
v2=(v-u2)2+u22,0=u22-vu2=u2(u2-v).


Ennek az egyenletnek a gyökei:
u2=0,u2=v.
A fizikailag reális megoldás: u2=v, ennek megfelelően (2) folytán u1=0. Ez azt jelenti, hogy a v sebességű golyó az ütközés után megáll, míg a másik golyó az előző golyó sebességével halad tovább. Ebben az esetben tehát le lehet fékezni az acélgolyót.
 

 Hódi Gyula (Aszód, Petőfi S. Gimn. I. o. t.)