Feladat: 395. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ászity Sándor ,  Farkas Ferenc ,  Horváth Róbert ,  Poller Rudolf ,  Várkonyi Béla 
Füzet: 1977/március, 131 - 132. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hajítások, Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Hangsebesség, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/november: 395. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fegyverlövedék a kilövés után közelítőleg parabolapályán (pontosan ‐ a közegellenállás figyelembevételével ‐ ún. ballisztikus görbe mentén) mozog, a golyó vízszintes irányú mozgása egyenletes mozgás, amelynek sebessége a kezdősebesség vízszintes irányú összetevője. Egyszerűség kedvéért tételezzük föl, hogy a célpont és a kilövés helye azonos magasságban van. Akkor az hogy a fegyvergolyó vagy a kilövés hangja ér-e előbb célba, attól függ, hogy a golyó kezdősebességének vízszintes összetevője vagy a hangsebesség-e a nagyobb.
A hang sebessége levegőben normál hőmérséklet és nyomás mellett közelítőleg 340m/s, míg pl. a jelenleg használatos géppisztolyok lövedékének kezdősebessége 800m/s körül van. Ezért nem túl távoli célpont esetén, amikor a kezdősebesség irány nem tér el lényegesen a vízszintestől, nyilván a fegyverlövedék előbb ér célba. Ugyanakkor elég meredeken lőve ki a golyót, a lövedék kezdősebességének vízszintes komponense kisebb lesz a hangsebességnél, ekkor a lövedék előbb célba ér.
Például az előbb említett sebesség mellett a 100m távolságban levő célpont esetén a lövedék az utat

100m:800m/s=0,12s,
a hang pedig
100m:340m/s=0,29s
alatt teszi meg. A vízszintessel közelítőleg 63-os szöget bezáró kezdősebesség esetén a lövedék és a hangja egyszerre érnek célba, ennél meredekebb kilövés mellett a hang ér korábban a célhoz.
 

  Farkas Ferenc (Szeged, Radnóti M. Gimn., I. o. t.)
 

Megjegyzés. Természetesen a (régebben és manapság) használatos fegyverek lövedékének kezdősebessége igen különböző, van 100m/s-os, és van 1000m/s fölötti kezdősebességű fegyver is.