Feladat: 392. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Szabó László ,  Szalontai Zoltán 
Füzet: 1977/február, 83 - 84. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hővezetés, Olvadás, fagyás, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/október: 392. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hűtőszekrény mélyhűtő részén a jégréteg a hűtőszekrényben levő levegő páratartalmának lecsapódása révén jön létre. A levegő páratartalma részben a hűtőszekrény nyitogatásával beáramló külső levegőből, részben a hűtőszekrénybe tett ételek (folyadékok) párolgásából származik. A páratartalom azért csapódik le, mert a levegő lehűlése révén a benne levő vízgőz túltelítetté válik. (Minél hidegebb a levegő, annál kisebb páratartalom mellett válik túltelítetté.)
A hűtőszekrényben jelentős hőmérsékletkülönbségek vannak. A mélyhűtő rész -10C-os lehet vagy még hidegebb, a legalsó (gyümölcstároló) rész pedig akár 0-+5C-os is. A leghidegebb helyeken a levegő páratartalma igen kicsi, alul jóval nagyobb. Ilyen esetben anélkül, hogy a levegő áramlana, létrejön a vízgőz ún. diffúziós áramlása (l. a 391. gyakorlat megoldását a januári számban), amely olyan irányú, hogy az aránylag magas vízgőz tartalmú gázból (alulról) vízgőzt szállít a leghidegebb helyre, ahol természetesen azonnal lecsapódik a jég. Így amíg a nagy hőmérsékletkülönbség fennáll, a vízgőz áramlása és a jégképződés folyamatos. Ezt a folyamatot lassítja a gyümölcsrekeszekre helyezett üveglap. (Jól megfigyelhető, hogy a hűtőszekrényben hamar kiszáradnak az anyagok. Különösen feltűnő ez a sajt esetében. Légmentesen (alumíniumfóliába) csomagolt sajt viszont hosszabb idő alatt sem szárad ki.)
A hűtőszekrényt elsősorban azért kell leolvasztani, mert a mélyhűtőn lerakódó jégréteg hőszigetelő, jelentősen rontja a hűtőhatást.

 

  Szabó László (Csongrád, Batsányi J. Gimn., I. o. t.)