Feladat: 381. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kalló Zoltán ,  Kaufmann Zoltán ,  Szalontai Zoltán ,  Szily Márta ,  Vecsernyés Géza 
Füzet: 1976/október, 86 - 87. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gyűjtőlencse, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/március: 381. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A világító korongot a kétszeres gyújtótávolságban helyeztük el, ezért róla a lencse fordított állású valódi képet alkot a kétszeres gyújtótávolságban, vagyis a jelen esetben a lencsétől 20cm-re. A kép nagysága megegyezik a tárgy nagyságával, tehát a 20cm távolságban elhelyezett ernyőn egy 2cm átmérőjű kört látnánk.
Nézzük meg, hogy mi látható a 10cm távolságban levő ernyőn. E célból szemeljük ki a korong egy szélső pontját, A-t, és vizsgáljuk meg az összes innen kiinduló és a lencsén áthaladó fénysugár útját. A fénysugarak a lencsén megtörnek, majd valamennyien az A pont képébe, A'-be jutnak (l. az ábrát).

 

 

A szóban forgó összes fénysugár lencsén túl levő darabja tehát egy ferde körkúpot alkot, amelynek alaplapja a lencse, csúcsa az A' pont, az ábrán ezt az A'CD háromszög szemlélteti. (Az ábrán látható még egy másik szélső pontból, B-ből kiinduló fénysugarak útja is.) Ezek alapján világos, hogy a világító korongból kiinduló, a lencsén áthaladó fénysugarak lencsén túl fekvő darabjai egy csonka kúpot alkotnak, amelynek alaplapjai a lencse, ill. a kép által meghatározott körök. A 10cm távolságban levő ernyőnek azt a részét világítják meg a lencsén átmenő fénysugarak, amely a szóban forgó csonka kúpon belül fekszik. Eszerint az ernyőn egy kör alakú megvilágított rész látható. Ennek átmérője az ábrán levő EF szakasz hossza, amely az A'B'CD trapéz középvonala, eszerint
EF¯=(5cm+2cm)/2=3,5cm.
Természetesen az ernyőnek van olyan része, amelyet a korong közvetlenül (nem a lencsén keresztül) világít meg. Az ábrán látható BDI és DJK hasonló háromszögeket felhasználva kapjuk, hogy
JK¯=DI¯/2=1,5cm/2=0,75cm,
tehát a korong közvetlenül meg világítja a
2,5cm+0,75cm=3,25cm
sugarú, azaz 6,5cm átmérőjű kör külsejét.
 

 Szalontai Zoltán (Törökszentmiklós, Rózsa F. téri Ált. lsk., 8. o. t.)
 

Megjegyzés. Az ernyőnek egy részét a korong összes pontjából kiinduló fénysugarak megvilágítják, ezek a pontok egy olyan kört alkotnak, amelynek átmérője GH¯-val egyenlő. Hasonló háromszögeket felhasználva kapjuk, hogy GH¯=1,5cm. A 3,5cm átmérőjű körnek tehát ez a része a legfényesebb, a széle felé haladva a megvilágítás erőssége csökken, mert a korong egyre kisebb területű részéről érkező fénysugarak világítják meg az ernyő pontjait.
 

 Szily Márta (Szekszárd, Garay J. Gimn., I. o. t.)