Feladat: 299. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Wolf György 
Füzet: 1973/október, 86. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (tömegpont mozgásegyenletével kapcsolatos), Nyomóerő, kötélerő, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/március: 299. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

Vizsgáljuk a mérlegre ható erőt egy olyan időpillanatban, amikor a lecsúszó test helyén a lejtőhöz húzott érintősíkok egymással párhuzamosak. Nézzük meg, hogy mozgás közben milyen erők hatnak a lejtőn lecsúszó testre. Hat rá a G súlyerő, továbbá a lejtő F nyomóereje. Ha eltekintünk a súrlódástól, akkor F a lejtőre merőlegesen hat. Bontsuk föl a G súlyerőt lejtő irányú és a lejtőre merőleges komponensekre (G1). A lejtő irányú komponens a testet a lejtő irányában gyorsítja.
 

 

Sík lejtő esetén a test gyorsulása a lejtővel párhuzamos, így F=G1. Domború lejtő esetén a test gyorsulásvektora a lejtő belseje felé mutat, ezért F<G1. Végül homorú lejtőn a test gyorsulása a lejtőtől kifelé mutat, tehát F>G1. (A két utóbbi esetben a test görbe vonalú pályán való tartásához lefelé, illetve felfelé mutató centripetális erőre van szükség.) Mivel esetünkben G1 mindhárom esetben ugyanakkora, azért F a homorú lejtő esetében a legnagyobb. A test által mérlegre gyakorolt erő F ellenerejének a függőleges összetevője, amely tehát a harmadik esetben a legnagyobb.
 

 Kartaly István (Szolnok, Verseghy F. Gimn., I. o. t.)
 

Megjegyzés. Vizsgáljuk meg a mérlegre gyakorolt erőt az idő függvényében. Sík lejtőn a szóban forgó erő állandó, domború lejtőn csökken egyrészt azért, mert G1 csökken, másrészt a centripetális erő abszolút értéke a sebesség növekedése folytán nő. Így előfordulhat, hogy a test lerepül a lejtőről. Homorú lejtőn a mérlegre gyakorolt erő növekszik, hiszen G1 nő és a centripetális erő abszolút értéke is nő. Az ábrán látható lejtők esetében a mérlegre gyakorolt erő maximális értékét a homorú lejtő legalsó pontján éri el.
 

 Wolf György (Karcag, Gábor Áron Gimn., I. o. t.)