Feladat: 236. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Góth László ,  Halasi Pál ,  Kálmán Béla ,  Maillot Gy. ,  Nagy Dénes Lajos ,  Strobl Ilona ,  Vesztergombi György ,  Vincze I. ,  Zalán Péter 
Füzet: 1962/november, 170 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb egyenáram, Kizárásos módszer (lehetőségek számbavétele), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/március: 236. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. megoldás. A kapcsolás megállapítása céljából végzett első kapcsolást mindegy, hogy melyik kapcsolóval végezzük. Legyen ezért az első kapcsoló K. Ha a kapcsolást még most sem tudjuk megállapítani, az újabb kapcsolást L-lel kell elvégezni, különben K-val az alaphelyzet állna elő, amit már ismerünk. Az összes lehetőségek megvizsgálása után kiderül, hogy több kapcsolásra nincs is szükség. Jelöljük az égő lámpát és a zárt kapcsolót 1-gyel, a sötét lámpát és a nyitott kapcsolót 0-val. A kapcsolások eredményeit a következő táblázat mutatja:
 

SorszámKapcsolásAlaphelyzetA lámpaKLalap-K  átváltásaL  átváltásahelyzetbenutánután1.00001  2.A01010  3.(soros)10000  4.111005.B000116.(párhuza-011117.mos)101018.11110

Csak a lámpa állapotait ismerve kapcsolás nélkül sohasem, egy kapcsolás után pedig nem mindig állapítható meg a kapcsolás soros vagy párhuzamos volta, amint a táblázat mutatja. A második kapcsolás után azonban a lámpa három állása már egyértelműen meghatározza a kapcsolást, sőt a kapcsolók állását is.
 
 Kálmán Béla (Debrecen, Kossuth g. IV. o. t.)
 
II. megoldás. Ha valamely átkapcsolás során a lámpa állapota nem változik, a kapcsolás azonnal megállapítható. Ha ugyanis az égő lámpa nem alszik el, akkor a kapcsolás nem lehet soros, ha pedig a nem égő lámpa nem gyullad meg, akkor párhuzamos nem lehet a kapcsolás.
Eszerint két kapcsolással biztosan célt érünk. Ha ugyanis két kapcsolás során a lámpa állapota mindig megváltozik, újra első kapcsolót kapcsolva a lámpa állapota változatlan marad, mivel most a másik kapcsoló ellenkező állásban van, mint alaphelyzetben. A harmadik kapcsolás eredményét előre tudjuk, arra tehát nincs szükség. A lehetséges esetek:
 


Alaphelyzetben|égnem ég1. átkapcsolássalégnem égégnem ég(B)(A)2. átkapcsolássalégnem égégnem ég(B)(A)(B)(A)

 Strobl Ilona (Bp., Móricz Zs. g. III. o. t.)
 
III. megoldás. Két kapcsoló összesen 4 féle állapotban lehet. Soros kapcsolás esetén ezek közül csak egy állapotban ég a lámpa, (amikor mindkét kapcsoló be van kapcsolva), párhuzamos kapcsolásnál pedig csak egy esetben nem ég a lámpa, (amikor mindkét kapcsoló ki van kapcsolva). Ha tehát két különböző kapcsolóállásnál azonos állapotban van a lámpa, akkor a kapcsolás megállapítható: égő lámpa esetén párhuzamos, nem égő esetén soros.
Két azonos lámpaállás három különböző állapot között biztosan előfordul, tehát két kapcsolást végezve, és a három állapot közül két azonosat keresve, a kapcsolás megállapítható.
 
 Halasi Pál (Nagykanizsa, Landler g. IV. o. t.)
 
Megjegyzés: Tetszőleges n2 számú kapcsolót vagy mind sorba, vagy mind párhuzamosan kapcsolva a III. megoldás gondolatmenete szerint ugyancsak két kapcsolás elegendő, de némely esetben egy kapcsolás is elegendő.
 
 Góth László (Bp., Könyves K. g. IV. o. t.)