Feladat: 1580. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1975/november, 146 - 147. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Súlyvonal, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/április: 1580. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyenek az ABC háromszögnek az A és B csúcsából kiinduló súlyvonalai merőlegesek egymásra. Így közös pontjukból, az S súlypontból az AB oldalt derékszögben látjuk, S rajta van az AB átmérőjű Thalész-kör kerületén, tehát S-nek az AB=c oldal C1 felezőpontjától való távolsága egyenlő az oldal felével: SC1=AB/2. És mivel S harmadolja a C1C súlyvonalat, azért C1C=3AB/2, vagyis C rajta van a C1 körüli sc=3c/2 sugarú körön. ‐ Meggondolásunk megfordítható, a feltétel tehát nemcsak szükséges, hanem elégséges is.

 

 

A CC1=sc súlyvonal bármely háromszögben egyszerűen kifejezhető a három oldallal, így az előbbi helyzetfeltételt átalakíthatjuk a háromszög oldalai közti méretes feltétellé. Legyen C tükörképe C1-re C*, ekkor a CAC*B paralelogramma átlói és oldalai között fennáll:*
CC*2+AB2=AC2+CB2+BC*2+C*A2,4sc2+c2=2a2+2b2.

Ez esetünkben a feltétel a talált 2sc=3c alakja alapján így specializálódik:
5c2=a2+b2,(1)
és ez ugyancsak szükséges és elegendő az a, b, c oldalakkal meghatározott háromszög a és b oldalaihoz tartozó súlyvonalak merőlegességéhez.
 

Megjegyzés. Abból, hogy a vizsgált háromszögekben C rajta van a C1 körüli 3c/2=3AC1=3BC1 sugarú körön, következik, hogy a további két oldal nagyságra nézve c és 2c közé esik: c<a, b<2c, hiszen a körnek az AB egyenesen levő, A-hoz legközelebbi B' és A-tól legtávolabbi A' pontjára B'A=AB=BA'=c, AA'=2c, és ha C egybeesnék B'-vel, A'-vel, akkor már nem jönne létre valódi háromszög.
Mégsem kell a talált (1) feltétel mellé még azt is kikötnünk, hogy c a háromszög legrövidebb oldala legyen. Ha ugyanis pl. a=ϑc lenne, ahol 0<ϑ1 akkor (1)-ből
b2=(5-ϑ2)c24c2,b2c,
és ekkor a, b, c oldalakkal nem szerkeszthető háromszög, mert nem teljesül a háromszög-egyenlőtlenség, hiszen ba+c.
*A felhasznált segédtételt úgy kapjuk, hogy Pitagorasz tételét alkalmazzuk a CC*C0, ABB0, ACC0, BC*B0 derékszögű háromszögekre, ahol B0, C0 a B, C csúcs vetülete az AC* egyenesen.