Feladat: 1572. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Bognár Gabriella 
Füzet: 1975/november, 139 - 140. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Természetes számok, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/március: 1572. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha megvizsgálunk néhány természetes számot, az a sejtésünk támad, hogy a hányadosok között 9/81=1/9 a legkisebb. A továbbiakban ezt a sejtésünket igazoljuk.
Az egyjegyű számokra a kérdéses hányados n/n2=1/n, ezek között valóban a legkisebb az 1/9.
Ha most az n szám legalább kétjegyű és tízes számrendszerbeli alakja akak-1...a1a0(ak0,k1), akkor azt kell igazolnunk, hogy

ni=0kai2=10kak+10k-1ak-1+...+10a1+a0ak2+ak-12+...+a12+a02>19,
azonos átalakítások után
ak(910k-ak)+ak-1(910k-1-ak-1)+...+a0(9-a0)>0.
Mivel a0,...,ak mind 0 és 9 közé eső számjegyek, ezért a bal oldal mindegyik tagja nem-negatív, első tagja pedig ak0 és k1 miatt pozitív; tehát a kérdéses egyenlőtlenség is fennáll.
Így valóban 1/9 a legkisebb a hányadosok között.
 

  Bognár Gabriella (Miskolc, Földes F. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzés. A feladat szövegében némelyek számára furcsának tűnhet ez a rész: ,,van-e az így kapott hányadosok között legkisebb'', hiszen megszoktuk, hogy megadott számok között mindig van legkisebb. Ez azonban koránt sincs mindig így. Például nincs legkisebb az egész számok, a racionális számok vagy akár a valós számok között. De nincs legkisebb pozitív racionális szám sem: minden g pozitív racionális számnál g/2 kisebb és szintén pozitív racionális szám. Ugyanúgy, ha vesszük, gondolatban minden természetes szám reciprokát, akkor az így adódó hányadosok között sem lesz legkisebb. Nem volt tehát felesleges óvatosság a kérdésbe ezt a részt beszúrni.
De mikor tudjuk biztosan, hogy bizonyos számok között van-e legkisebb, mi az, ami megmondja, hogy számok egy csoportjában, halmazában mikor van feltétlenül legkisebb elem? Nos, ezt a halmaz elemeinek száma, a halmaz számossága mutatja meg. Ha a halmazban véges sok szám van, azaz a számokat le tudjuk számlálni, meg tudjuk mondani, hány darab szám van a halmazban (tíz, száz stb.), akkor a halmazban szereplő számok között feltétlenül van legkisebb (és legnagyobb is). Ha azonban a halmazban végtelen sok szám van, akkor lehetséges ugyan, hogy van a számok között legkisebb (mint példánkban), de az nem biztos.
Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a matematikában a végtelen szót mindig nem véges értelemben használjuk. A fenti példában egy halmaz véges, ha az őt alkotó számokat le tudjuk számolni, meg tudjuk mondani, hány darabból áll a halmaz. Egy halmaz végtelen, ha alkotóelemeit nem tudjuk leszámlálni, mint például az egész vagy valós számok esetében.