Feladat: 1559. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Gyenes László ,  Homonnay Géza 
Füzet: 1975/november, 135 - 136. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Természetes számok, Számelmélet alaptétele, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/január: 1559. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A felbontás természetesen csak kn mellett lehetséges, ezt a továbbiakban feltesszük.
Az n számot természetes szám összegére csak véges sokféleképpen tudjuk felbontani, így az összes felbontás között biztosan lesz olyan, amelyben az összeadandók szorzata a legnagyobb (lásd az 1572. gyakorlat megoldásához fűzött megjegyzéseket)*. Tekintsünk egy ilyen, maximális szorzatú felbontást.
Először belátjuk, hogy ebben a felbontásban nem lehet két olyan tag, melyek különbsége 1-nél nagyobb.
Tegyük fel ugyanis, hogy a felbontásban szerepel u és v, és u-v>1. Tekintsük n-nek azt a felbontását, amelyben u helyett u-1, v helyett v+1 szerepel, a többi tag pedig változatlan. Így a tagok összege továbbra is n, azonban a két új tag szorzatára

(u-1)(v+1)=uv+(u-v-1)>uv,
így az új felbontásban szereplő tagok szorzata nagyobb lenne a régi szorzatnál ‐ ellentétben azzal, hogy az maximális volt. Így egy maximális szorzatú felbontásban csak valamely u értékű tag (vagy tagok) és u+1 értékű tag (vagy tagok) szerepelhetnek.
Most megmutatjuk, hogy ilyen tulajdonságú felbontás mindig pontosan egy van, ez pedig azt jelenti, hogy ennek a felbontásnak kel1 a szélsőértéket szolgáltatnia. (Azt, bogy ilyen felbontás létezik, onnan tudjuk, hogy van szélsőértéket szolgáltató felbontás ‐ annak pedig ezzel a tulajdonsággal rendelkeznie kell.)
Legyen a felbontásban szereplő, (u+1)-gyel egyenlő tagok száma t, 0t<k. Ekkor az u-val egyenlő tagok száma k-t, azaz
n=(k-t)u+t(u+1),
innen
u=n-tk.
Figyelembe véve, hogy 0t<k, láthatjuk, hogy u csak az n/k hányados egész része lehet; t pedig az osztáskor kapott maradék. Tehát a szorzat akkor lesz a lehető legnagyobb, ha a felbontásban (n-[nk]k) számú tag egyenlő [nk]+1-gyel, a többi tag pedig [nk]-val.
 

  Gyenes László (Moszkva, 225. sz. Középiskola, IX. o. t.)
 

Megjegyzés. Vizsgáljuk meg, hogy ha k-t nem tekintjük adottnak, azaz ha n-t felbontjuk természetes számok összegére, akkor az összeadandók szorzata mikor lesz a lehető legnagyobb. A fenti meggondolásunk szerint ebben a felbontásban is csak 1-nél nem nagyobb különbségű tagok szerepelhetnek. (Ha nem így volna, a szorzatot a tagok számának változtatása nélkül is növelni tudnánk.) A felbontásban csak 5-nél kisebb tag fordulhat elő, mert t5 esetén 3(t-3t+1>t. Egynél több 4-es nem szerepelhet, mert 44<332. Ha egy 4-es szerepel, azt helyettesíthetjük 22-vel, a szorzat értéke nem változik, végül kettőnél több 2-es sem szerepelhet, mert 222<33, 1-es pedig nyilván nem lehet.
 

Tehát a maximális felbontás:

ha n=3m, akkor m db 3-as tag (k=m);

ha n=3m+1, akkor két 2-es (vagy egy 4-es) és m db 3-as; (k=m vagy m+1);

végül ha n=3m+2, akkor egy 2-es és m db 3-as tag (k=m+1).
 

  Homonnay Géza (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)
  Gyenes László (Moszkva, 225. sz. Középiskola, IX. o. t.)
*Jelen számunk 140. oldalán.