Feladat: 1553. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Révész Sz. György 
Füzet: 1975/november, 134 - 135. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Algebrai átalakítások, Azonosságok, Egyenlőtlenségek, Természetes számok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/december: 1553. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Bizonyítanunk kell, hogy

(aabbcc)3(abc)(a+b+c).(1)
A jobb oldalon álló pozitív kifejezéssel osztva az egyenlőtlenség mindkét oldalát, majd átrendezve, a bizonyítandó egyenlőtlenség a következőbe megy át:
(ab)a-b(ac)a-c(bc)b-c1.
A bal oldalon álló szorzat mindhárom tényezője legalább 1. Például az első azért, mert ha a>b, akkor (a/b)a-b egy egynél nagyobb szám pozitív kitevős hatványa, tehát maga is 1-nél nagyobb; ha a=b úgy a hatvány értéke 1; ha a<b, akkor (a/b)a-b egy egynél kisebb szám negatív kitevős hatványa, tehát ismét csak 1-nél nagyobb.
Így a három 1-nél nem kisebb szám szorzata is legalább 1 lesz. Egyenlőség csak akkor áll fenn, ha mindhárom tényező 1, azaz ha a=b=c.
 

  Révész Sz. György (Budapest, I. István Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A megoldás során nem használtuk ki, hogy a, b, c egészek, csak annyit, hogy pozitívak. Így tetszőleges pozitív a, b, c mellett érvényes (1).
2. A megoldás ötletét felhasználva kapjuk az a1, a2, ..., an pozitív számokra, hogy
(a1a2)a1-a2(a1a3)a1-a3...(a1an)a1-an(a2a3)a2-a3...(an-1an)an-1-an1,
amiből átalakítások után az
(a1a1a2a2...anan)n(a1a2...an)a1+a2+...+an
egyenlőtlenséget nyerjük.
 

  Révész Sz. György
 

II. megoldás. A bizonyítandó állítás nem változik, ha a benne szereplő a, b, c betűket tetszés szerint felcseréljük. (Ezt a tényt úgy fejezzük ki, hogy a bizonyítandó egyenlőtlenség szimmetrikus a benne szereplő változókra.) Cseréljük fel a betűket úgy, hogy az abc egyenlőtlenség fennálljon (ezt nyilván megtehetjük például úgy, hogy először a legnagyobbat cseréljük ki a-val, azután a maradék kettőt egymással felcseréljük, ha még szükséges). A bizonyítandó
a3ab3bc3caa+b+cba+b+cca+b+c
egyenlőtlenség mindkét oldalán 3a+3b+3c szám szorzata áll, és e szorzatokban néhány a-val egyenlő tényezőt b-vel egyenlő tényezők követnek, majd c-vel egyenlő tényezők zárják a sort. A különbség csak az, hogy
3aa+b+c
miatt a jobb oldalon hamarabb találkozunk az a-val egyenlő tényezők után az első b-vel egyenlő tényezővel, és
3a+3b2(a+b+c)
miatt az első c is hamarabb lép fel a jobb oldalon, mint a balon. Tehát a jobb oldalon álló szorzat tényezői rendre kisebbek, mint a bal oldali szorzat megfelelő tényezője, esetleg egyenlőek vele, így a jobb oldalon az egész szorzat kisebb, mint a hal oldalon álló szorzat, esetleg egyenlő vele.