Feladat: F.1988 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Bezdek A. ,  Brindza B. ,  Déri A. ,  Gáti T. ,  Hídvégi Z. ,  Honos A. ,  Horváth Á. ,  Horváth Erzsébet ,  Horváth O. ,  Husvéti T. ,  Jakab T. ,  Koller Gy. ,  Koltay K. ,  Láng Gy. ,  Lugosi Erzsébet ,  Major Zoltán ,  Márkus G. ,  Nagy Imre ,  Nagy László ,  Pancsovay R. ,  Soukup L. ,  Stark G. ,  Surján P. ,  Szabó Illés ,  Szabó Kálmán ,  Unger J. ,  Vancsó Ö. 
Füzet: 1975/november, 129 - 131. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ellipszis egyenlete, Mértani helyek, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/április: F.1988

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Legyen az ABC háromszög AB oldala az adott e1 ellipszis nagytengelye, C csúcsa az e1 tetszőleges pontja, A és B kivételével, és a háromszög magasságpontja M. Ekkor a CM magasságvonal az AB egyenest egy az A és B közti C0 pontban metszi, CAC0 és CBC0 hegyesszögek. Jelöljük k-val az AB=2a szakasz mint átmérő fölötti Thalész-kört, D-vel k-nak a C0C félegyenesen levő pontját és 2b-vel ellipszisünk kistengelyének hosszát. Ekkor minden egyes C pont a belőle származtatott D-nek a képe abban a merőleges affinitásban (összenyomásban), melynek tengelye az AB egyenes, arányszáma a b/a=λ szám, amelyre 0<λ1.

 

 

Mivel MABC, azért az MAC0 és BCC0 szögek ‐ mint merőleges szárú hegyesszögek ‐ egyenlők; másrészt nyilván ADDB. Előbb az MAC0, BCC0, majd a BDC0, DAC0 derékszögű háromszögpár hasonlósága alapján
MC0AC0=BC0CC0=BC0λDC0=1λDC0AC0,
amibő1
MC0=1λDC0=abDC0.

Eszerint az M pont a D-ből a/b(1) arányú nyújtással származik. Ezzel tulajdonképpen azt is kimondtuk, hogy M ugyanazon a partján van AB-nek, mint C, ezt azonban még igazolnunk kell. Valóban, C a k belsejében van, ezért az ACB szög tompaszög, és így az A-ból, B-ből induló magasságvonalak az ACB szög csúcsszögtartományában metszik egymást.
Mivel C előírt mozgása folyamán D bejárja k-nak minden pontját, azért M mindig rajta van a k-ból az AB tengelyű, a/b arányszámú nyújtással származó vonalon (magát A-t és B-t természetesen kivéve). Fordítva, ennek a vonalnak bármely M* pontja előáll egy ABC* háromszög magasságpontjaként, ehhez C*-ot az M*-ból AB-re bocsátott merőleges metszi ki e1-ből, AB-nek az M*-ot tartalmazó partján. A keresett mértani hely tehát a k kör képe a mondott nyújtásban. ‐ Ez nyilvánvalóan egy e2 ellipszis, amelynek kistengelye az AB szakasz, nagytengelye AB(a/b)=2a2/b. ‐ Mivel így e2-ben a szimmetriatengelyek aránya ugyanaz, mint e1-ben, azért ezt is mondhatjuk: M mértani helye forgatva nyújtással áll elő e1-ből, a forgatás szöge 90, a nyújtás aránya a/b, de A és B nem tartozik hozzá a mértani helyhez. Még másképpen: mivel k az e1-ből és e2 is a k-ból (a/b) arányú (és ugyanazon irányú) nyújtással keletkezik, azért ‐ a k kör közvetítő szerepét kiiktatva ‐ : e2 az e1 ből az AB-re merőleges, (a/b)2 arányú nyújtással áll elő.
2. Azt az esetet, ha a beírt háromszög rögzített oldala az adott ellipszis kistengelye, visszavezethetjük eredményünkre, annak figyelembevételével, hogy ha az ABC háromszög magasságpontja M, akkor az ABM háromszög magasságpontja C. Valóban, e2-t tekintve adottnak, és ha ABM az e2-be beírt háromszög, aho1 AB az e2-nek kistengelye. Így pedig C az e1-et írja le, ami a kistengely mint átmérő fölötti Thalész-kör képe abban az affinitásban, melynek tengelye e2 kistengelye, arányszáma pedig a rögzített oldal és a rá merőleges szimmetriatengely aránya. ‐ Az arányszám ilyen értelmezése mellett az eredménynek a fenti, forgatva-nyújtásos származtatása ebben az esetben is érvényes.
3. Az a=b, azaz λ=1 esetben e1 körré (k-vá) specializálódik, nincsenek kiemelt szimmetriatengelyek, e2 azonos e1-gyel. Ez a semmitmondó eredmény azt fejezi ki, hogy ekkor a beírt ABC háromszögben C-nél derékszög van, és a háromszög magasságpontja azonos C-vel.
 

  Major Zoltán (Budapest, Apáczai Csere J. Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 
II. megoldás. Vegyük alapul az
x2a2+y2b2=1
egyenletű ellipszist, a beírt ABC háromszög A csúcsának a (-a,0), B-nek az (a,0), C-nek az (u,v) pontot, az utóbbira tehát teljesül
u2a2+v2b2=1,és|u|a.(1)

Ekkor az M magasságpont abszcisszája a C-ből induló magasságvonal révén u. Az AC egyenes iránytangense v/(v+a), így a B-ből induló magasságvonal egyenlete
y=-u+av(x-a),
tehát M ordinátája. x=u helyettesítéssel, majd (1) alapján u-t kiküszöbölve
yM=-u2-a2v=1v(a2-u2)=a2b2v.(2)
Ebből ugyanúgy olvashatjuk ki M mértani helyének leírását, mint az I. megoldásban. Vagy pedig, (2)-ből (1) alapján v-t kiküszöbölve és u=xM átírással a mértani hely egyenlete
yM=aba2-xM2,xM2a2+yM2(a2/b)2=1,és|xM|a.



Mármost, a szokásos a>b nagyságviszonyt tekintve, az az eset áll előttünk, amikor a beírt háromszög rögzített oldala az ellipszis nagytengelye. A számításban azonban ezt nem használtuk fel, az a b>a esetére is érvényes, így egy csapásra azt az esetet is elintéztük, amelyben a kistengelyt rögzítjük a háromszög oldalának.
 

  Szabó Kálmán (Miskolc, Földes F. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Ajánljuk az érdeklődőknek a feladat módosításának a megvizsgálását arra az esetre, ha a beírt háromszög egyik oldala az adott ellipszisnek tetszőleges, rögzített átmérője.