Feladat: 184. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Benkő Ilona ,  Nagy Péter ,  Tegze Miklós 
Füzet: 1969/április, 177 - 178. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb fotometria, Árnyékjelenségek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/december: 184. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feltételezzük, hogy végtelen sok fénycső és végtelen sok deszka van és a deszkák vastagsága elhanyagolható. Egy fénycsőből kiinduló, bármelyik 1m széles résen áthaladó fénynyaláb a falon 2m széles sávot világít meg. (Ugyanis az 1. ábra szerint ABCΔAB'C'Δ, így AB'=2AB folytán B'C'=2BC.)

 

 

1. ábra
 

Ez a fénycsövek bármely elhelyezkedése mellett igaz. Továbbá a 2. és 3. ábrákról leolvasható, hogy mindkét esetben a fal mindenhol meg van világítva. Azonban a fal megvilágítása nem egyenletes (nemcsak véges sok fénycső, hanem végtelen sok fénycső esetén sem), hiszen a fal egyes pontjait valamely fénycsőből érkező fénysugarak különböző szögek alatt érik, s egyáltalán nem várható, hogy az egyes fénycsövek által keltett nem egyenletes megvilágítások teljesen egyenletes megvilágítást eredményeznek.
 

 

2. ábra
 

 

 

3. ábra
 

Viszont könnyen meggyőződhetünk arról, hogy a fal 2m széles csíkokra osztható fel úgy, hogy az egyes csíkok megvilágítása ugyanolyan. Ugyanis a rendszert 2m-rel eltolva önmagába megy át. (Egy csíkon belül azonban a megvilágítás kismértékben változik.)
 

  Tegze Miklós (Bp., VI. Hegedűs u. Ált. Isk., 8. o. t. )