A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Az étolaj fajhőjének megmérésére két különböző módszer is kínálkozik. Az első, ún. "melegítéses módszer'' lényege a következő: Helyezzünk ismert mennyiségű étolajat ismert hőkapacitású, jó hőszigetelésű edénybe. Melegítsük az olajat elektromos fűtőszállal, és mérjük a leadott elektromos teljesítmény függvényében az étolaj és az edény hőmérsékletét. A kapott adatokból az olaj fajhője meghatározható. A második módszer a "keveréses módszer". Ennél ismert mennyiségű és hőmérsékletű anyagokat hozunk egymással termikus kapcsolatba úgy, hogy közben a rendszert a környezetétől hőszigeteléssel választjuk el. Megmérve a kialakult közös hőmérsékletet, és ismerve az egyik anyag fajhőjét, kiszámolhatjuk a másik anyag fajhőjét. Rácz Attila (Szeged, Deák Ferenc Gimn., III. o. t.) a mérést mindkét módszerrel elvégezte. Hőszigetelt edényként mindkét esetben termoszt használt. A melegítéses módszernél a termosz hőkapacitásának meghatározásához először melegítsünk a termoszban tömegű vizet ideig, és mérjük a fűtőszálon átfolyó áramot és a rajta eső feszültséget, valamint a melegítés hatására bekövetkező hőmérsékletváltozást. A hőkapacitás a következő képlet segítségével számítható ki: | | Rácz Attila 5 mérés átlagát véve a hőkapacitás értékére C=74,8J/K értéket kapott. Ezek után melegítsünk m tömegű olajat t ideig, és mérjük az olaj ΔT hőmérséklet változását. Az olaj fajhője: 5 mérés átlagaként a fajhőre c=(1540±14%)J/(kg⋅K) adódott. A második módszernél célszerű a termosz hőkapacitását újra meghatározni, hiszen most a fűtőszál és a vezetékek nincsenek benne a termoszban. Helyezzünk m tömegű, T1 hőmérsékletű vizet a termoszba, és öntsünk a rendszerhez m tömegű, T2 hőmérsékletű vizet. A kialakuló közös T3 hőmérséklet ismeretében a termosz hőkapacitása: | C=cvm(T2-2T3+T1)T3-T1=18,68JK. | Látható, hogy ez az érték valóban különbözik a melegítéses módszernél kapott értéktől. Most hajtsuk végre ugyanezt a mérést, csak víz helyett használjunk étolajat. A hőmérsékletek függvényében az étolaj fajhője: 5 mérés átlagaként most az étolaj fajhőjére c=(1500±30%) J/(kg⋅K) adódott. Látható, hogy a két különböző módszerrel mért adat a mérési hibahatáron belül megegyezik. |