Feladat: 283. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Pulay Péter ,  Ruppenthal Péter ,  Sasczay Ágnes 
Füzet: 1956/február, 54 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Beírt kör, Derékszögű háromszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/május: 283. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A derékszögű háromszög beírt körének középpontjából az átfogó 180-α2-β2=135 alatt látszik. A beírt kör O középpontja tehát egyrészt az érintési pontban az átfogóra emelt merőlegesen; másrészt az AB átfogó fölé szerkesztett 135-os látószögű köríven van (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A beírt kör középpontját összekötjük az átfogó végpontjaival, így nyerjük a hegyesszögek szögfelezőit. Tükrözzük az átfogó egyenesét a két szögfelezőre nézve, így megkapjuk a befogók egyeneseit, ezek metszéspontjában a háromszög C csúcsát. (Ha a második látókörívet vesszük figyelembe, akkor a háromszög tükörképét nyerjük, tehát mindig van egy és csakis egy megoldás.)
 

Pulay Péter (Bp. I., Petőfi g. I. o. t.)
 

II. megoldás. A 251. gyakorlat megoldásával (XI. kötet, 2. szám, 1955. október, 45. old.) bebizonyítottuk, hogy a derékszögű háromszög átfogóját a beírt kör érintési pontja két olyan részre bontja, melyek szorzata egyenlő a háromszög területével:
AEEB=cm2,
tehát
c:2AE=EB:m,
ahonnan m mint c, 2AE és EB negyedik arányosa szerkeszthető (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ruppentahl Péter (Győr, Révai M. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés: Kimutatjuk még, hogy mindig van egy, és csakis egy megoldás.
Az előbbihez elég megmutatni, hogy m<c2. A mértani és számtani középre vonatkozó egyenlőtlenség felhasználásával
m=2cAEEB<2c(AE+EB2)2=2cc24=c2.



Az átfogóval, m távolságban, párhuzamosan húzott egyenes a Thales‐kört ugyan 2 pontban metszi (2. ábra), de csak az a pont felel meg C csúcspontnak, amely ahhoz a csúcsponthoz van közelebb, amelyhez az E pont.
 

III. megoldás. Ismeretes, hogy a beírt kör érintési pontja az átfogót s-a és s-b hosszúságú két szakaszra bontja (s a háromszög félkerülete). A két szakasz különbsége (s-a)-(s-b)=b-a=AE-EB, tehát adott. További feladatunk a derékszögű háromszöget az átfogóból és a befogók különbségéből megszerkeszteni.
 
 
3. ábra
 

A kész, 3. ábráról a szerkesztést, leolvashatjuk: a b-a=AB' szakasz B végpontjából a szakasszal 135-os szöget bezáró félegyenest húzunk, melyet a szakasz A végpontjából rajzolt c=AB sugarú körívvel elmetszünk; végül a metszéspontból a b-a szakasz meghosszabbítására merőlegest bocsátunk.
A megoldás létezése és egyértelműsége nyilvánvaló.
 

Sasczay Ágnes (Bp. IX., Patrona Hungariae lg. I. o. t.)