Feladat: 273. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bartha Gyöngyi ,  Dormány Mihály ,  Gáti Gyula ,  Opitz Klára 
Füzet: 1956/január, 19 - 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Köréírt alakzatok, Négyszögek szerkesztése, Pont körüli forgatás, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/április: 273. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A b oldalú négyzet csúcsai nyilván rajta vannak az a oldalak mint átmérők fölé rajzolt Thales-körökön. A centrális szimmetria miatt az adott és a keresett négyzet középpontja közös, ezért az adott négyzet középpontja köré b22 sugárral rajzolt kör metszi ki az említett Thaleskörökből a keresett négyzet csúcspontjait (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A megoldások száma 2, 1, 0 aszerint, amint az a-nál nagyobb
ba2(  vagyis  a22<b22a).

Bartha Gyöngyi (Bp. VII., Apáczai Csere g. II. o. t.)
 

II. megoldás: Képzeljük a feladatot megoldottnak. A betűzést a 2. ábra mutatja.
 
 
2. ábra
 

Az A pontnak az eredménynégyzet szemközti PS oldalára való vetületét A1-gyel jelölve, az ACA1 háromszög derékszögű átfogója AC, és egyik befogója AA1=b.
Az utóbbi két adatból A1 egyszerűen megszerkeszthető. Az A1C egyenesen lesz a keresett négyzet egyik oldala, másik két oldala az AA1 szakasznak önmagával párhuzamos eltolása az A1C, ill. CA1 irányban a B, ill. D pontig. A második megoldáshoz jutunk, ha az A1 pontnak AC-re vonatkozó A2 tükörképét szerkesztjük meg. Könnyen belátható, hogy megoldás csak akkor van, ha a<b<AC=a2.
 

Gáti Gyula (Debrecen, Vegyip. t. II. o. t.)
 

III. megoldás: Mivel az adott és a keresett négyzet középpontja közös, a keresett négyzetbe írható b2 sugarú kör minden további nélkül, az adott négyzet O középpontja körül, megrajzolható. Az adott négyzet csúcspontjaiból, e körhöz szerkesztett 8 érintő szolgáltat két négyszöget, amelyeknek bármelyike O körül 90-kal elforgatva önmagába megy át, tehát négyzet.
 
 
3. ábra
 

(A 3. ábrán csak egy megoldást tüntettünk fel.) A megoldhatóság feltétele, hogy a2<b2a22. Egyenlőség esetén a két négyzet egybeesik.
 

Dormány Mihály (Kecskemét, Katona J. g. II. o. t.)
 

IV. megoldás: Feladatunk így is fogalmazható: Szerkesszünk az a oldal, mint átfogó, fölé derékszögű háromszöget, amelyben a két befogó összege b. Ez a feladat az I. osztályos tananyagból jól ismert. A megoldhatóság feltétele itt is: b22<a<b.
 

Opitz Klára (Bp. Vlll., Kandó K. gépip. t. I. o. t.)