Feladat: 690. matematika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bánhidy K. ,  Bártfai P. ,  Bayer J. ,  Belinczky G. ,  Csiszár Imre ,  Gerentsér Irma ,  Heinemann Z. ,  Jakubovics J. ,  Jedlovszky Pál ,  Kálmán Gy. ,  Kim Kvang Jan ,  Krem A. ,  Legéndy K. ,  Makkai M. ,  Morelli Klára ,  PasitkaB. ,  Quittner P. ,  Rázga T. ,  Szántó A. ,  Szeidl B. ,  Vásárhelyi B. ,  Vigassy Gy. ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1956/február, 44 - 46. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos testek, Térelemek és részeik, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/május: 690. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. a) Először vizsgáljuk meg, hogy a gúla csúcsán átmenő 4 sík hány részre osztja a teret. A 650. feladat megoldásánál (K. M. L. X. kötet, 5. sz.) megmutattuk, hogy három sík, amely egy pontban metszi egymást, a teret nyolc részre bontja, míg egy negyedik sík, mely az előbbiekhez képest általános helyzetű ‐ tehát a három sík közös pontján nem megy át és sem valamelyik előző síkkal, sem két előző sík metszésvonalával nem párhuzamos ‐ 7 térrészt vág ketté, úgyhogy összesen 15 térrész keletkezik, melyek közül egy térrész véges, a többi végtelen. Ha a negyedik sík a három sík közös pontján megy át, a 15 térrész közül a véges térrész ponttá fajul, azaz 14 térrész jön létre. (Képzeljünk pl. a 151. oldalon az ábrán az ABC sík helyett a D ponton átmenő ABC-vel párhuzamos síkot.)
Tekintsük végül az alaplap síkját. Ezt a négy oldallap síkja két párhuzamos egyenespárban metszi, melyek kilenc részre bontják. Minden síkrész egy‐egy újonnan keletkező térrészt határol, így összesen 14+9=23 térrész keletkezik.
b) Az oktaédert négy párhuzamos síkpár (1, 2; 3, 4; 5, 6; 7, 8) határolja (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Az első síkpár a teret három részre bontja; az első és második síkpár együtt kilenc részre; az első, második és harmadik együtt 27-re. (E három síkpár egy véges térrészt: paralelepipidont határol. Eddig a feladat lényegében egyezik a 650. feladat első részével.) Tekintsük a negyedik síkpár egyik síkját, a 7 jelzésű vonalkázott háromszög síkját (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ezt az előző hat sík három párhuzamos egyenesben metszi, az ábrán látható módon, pl. az 1 jelzésű egyenes az 1 jelzésű sík metszésvonala a 7. jelzésű vonalkázott síkkal, s i. t. A keletkezett metszésvonalak ‐ amint az ábráról leolvasható ‐ a síkot 16 részre bontják, tehát ez a sík 16 térrészt vág ketté, éppígy a vele párhuzamos 8 jelzésű sík is. Összesen tehát 27+216=59 térrész keletkezik.
 

Csiszár Imre (Petőfi g. III. o. t.)
 

II. megoldás. Ugyanezt az eljárást követjük, mint az idézett 650. feladat II. megoldásánál.
a) A négyzetes gúlából, lapon, élen és csúcson kilépve 5+8+5 új térrészbe jutunk. Észre kell azonban vennünk hogy ezek a térrészek az eredeti gúlával együtt még nem töltik ki teljesen a teret, 4 térrész kimarad. Ezekbe közvetlenül eljuthatunk a gúla csúcsánál keletkező négyoldalú testszöglet csúcsszögletétől a csúcsszöglet lapjain keresztül. (A térrészek elképzelésénél ne hagyjuk számításon kívül két‐két szemközti oldallap síkjának metszésvonalát, melyek a csúcson mennek át és párhuzamosak egy‐egy alapéllel.) Összesen tehát 1+(5+8+5)+4=23 térrész keletkezik.
 

b) Az oktaéderlapok kiterjesztésével minden lapra egy‐egy tetraéder épül rá. Így a térrészek összeszámolásánál figyelembe kell vennünk a tetraéderekből való kilépéssel keletkező új térrészeket is. Az oktaéderből lapon, élen és csúcson kilépve 8+12+6 új térrészbe jutunk. A tetraéderek lapjain kilépve nem jutunk új térrészbe. (Vagy az oktaéderbe jutunk vissza vagy olyan térrészbe kerülünk, amelybe kiléphetünk az oktaéder élén keresztül.) A tetraéder alapélein keresztül (a tetraéder és oktaéder közös élein) szintén nem jutunk új térrészbe, hanem egy lapra épített tetraéderbe. A tetraéder oldalélein keresztül oly térrészekbe jutunk, melyekbe egy másik tetraéder alaplapjának csúcsán át is eljuthatunk. Így végül is minden tetraédernél azt a négy‐négy térrészt kell számításba vennünk, amelyekbe a csúcsokon keresztül jutunk ki. Az összes térrészek száma: 1+(8+12+6)+84=59, melyek az egész teret kitöltik.
 

Jedlovszky Pál (Bp. XIV., Petrik vegyip. t. III. o. t.)