Feladat: 683. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kauker János ,  Pruzsina János 
Füzet: 1956/január, 11 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Parabola egyenlete, Mértani helyek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/április: 683. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyen a parabola egyenlete y=2px. Felhasználjuk a parabola érintőjének azt a tulajdonságát, hogy az x tengelyből negatív irányban akkora szakaszt vág le, mint az érintési pont abszcisszája, az y tengelyből pedig akkorát, mint az érintési pont ordinátájának fele.
Tehát a keresett mértani hely pontjainak koordinátái

x=-x1,y=y12,
amiből
x1=-x,y1=2y.
x1 és y1 kielégíti a parabola egyenletét, tehát
(2y)2=2p(-x),
vagyis
y2=-p2x.

Ez egy parabola egyenlete, melynek csúcsa az origó, tengelye az x tengely negatív fele, paramétere az adott parabola paraméterének negyedrésze (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Könnyű belátni, hogy e parabola minden pontjának (kivéve az origót) adjungáltja az eredeti parabola egy érintője.
 

Kauker János (Veszprém, Lovassy L. g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés: A kiindulási állítás szerint az érintőhöz adjungált pont abszcisszája egyenlő az érintési pont abszcisszájával és vele ellenkező előjelű, az adjungált pont ordinátája pedig az érintési pont ordinátájának a fele. Eszerint az adjungált pontot úgy szerkeszthetjük, hogy az érintési pontnak a parabola tengelyétől mért távolságát felére csökkentjük, majd az így nyert pontot az y tengelyre nézve tükrözzük. Ámde a 618. feladatnál (ld. X. kötet 1. szám, 1955 január, 25‐27. old.) bebizonyítottuk, hogy a felezőpontok mértani helye parabola, úgyhogy az adjungált pontok mértani helye ennek a parabolának a tükörképe.
 

II. megoldás: Felhasználjuk a parabola érintőjének azt a tulajdonságát, hogy a csúcsérintővel való metszéspontján áthaladó, az érintőre merőleges egyenes átmegy a fókuszon.
 
 
2. ábra
 

Eszerint (2. ábra) a TKF derékszögű, OF=p2, OK=|y|, OT=|x|, ahol x,y az S pont koordinátái, és így a derékszögű háromszög magasságának mértani közép tulajdonsága szerint y2=p2|x|, de nyilvánvaló, hogy az S pontok abszcisszái negatívok, tehát a keresett pontok rajta vannak az
y2=-p2x
parabolán. Könnyű belátni, hogy a (0,0) pont kivételével e parabola minden pontja megfelel a feladatnak.
 

Pruzsina János (Pécs, Bányaip. t. III. o. t.)