Feladat: 101. fizika mérési feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dömötör Ákos ,  Gaál János ,  Horváth Balázs ,  Kóczán György ,  Molnár Judit ,  Peták Attila ,  Puhl Ferenc 
Füzet: 1988/szeptember, 279. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mechanikai mérés, Erők forgatónyomatéka, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/október: 101. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A megoldók mindegyike vagy a csavart, vagy a csavaranyát satuba fogta és a másikra ható forgatónyomatékot mérte. Legtöbben közvetlenül a csavarra csavarták az anyát, de volt, aki valamilyen anyagot ‐ Peták Attila (Bp., Berzsenyi D. Gimn., III. o. t.) például faforgácslemezt ‐ szorított közéjük.
A forgatónyomaték mérését sokan ún. nyomatékkulcs segítségével közvetlenül végezték, mások egy ismert hosszúságú csavarkulccsal és erőmérővel oldották meg. Voltak néhányan, akik egyre növekvő nagyságú súlyokat akasztottak a vízszintes helyzetű csavarkulcs végére, s azt figyelték meg, hogy mikor mozdul meg a csavaranya. (Közülük sokan a kiértékelésnél megfeledkeztek a csavarkulcs súlyáról.) Horváth Balázs (Győr, Kazinczy F. Gimn., II. o. t.) egy mérlegre állt, azon figyelte, hogy a csavar meghúzásakor, illetve meglazításakor mennyivel változik meg a súlya.
A mérési eredmények azt mutatják, hogy a lazításhoz szükséges M2 forgatónyomaték arányos a meghúzásnál alkalmazott M1 nyomatékkal:

M2=kM1,
ahol k egy 1-nél határozottan kisebb, a csavarok átmérőjétől és anyagától, zsírosságuktól függően 0,6 és 0,8 közti szám. Többen megfigyelték, hogy k értéke nagyobb csavaroknál kisebb.
A hiba becslésére szinte egyik megoldó sem vállalkozott, pedig ismételt mérések alapján, illetve az erőmérő leolvasási pontosságából lehetett volna következtetni rá.