A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Komorowicz János (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., III. o. t.) háromféle kockacukrot mért: magyar, szovjet és angol gyártmányút. Itt most csak a magyar gyártmányú cukorra kapott eredményeit mutatjuk be. Először lemérte a kockacukor méreteit, és ebből meghatározta a térfogatát: . Ezután a cukrot feloldotta vízben. Körülbelül két hét alatt elpárolgott a cukorról a víz, és a kikristályosodott cukor szép kristályai maradtak ott. Ennek térfogatát úgy mérte le, hogy abba a kémcsőbe, amelyben a kristályosodás lezajlott, 1cm3 olajat töltött, amiben a cukor nem oldódott. Megjelölte az olaj magasságát, majd hitelesítette az üres kémcsövet. Így a cukor térfogatát V2=2,2cm3-nek mérte. Ebből a cukor térfogataránya A mérés legnagyobb hibáját a térfogatok leolvasása okozza. Ezek becsléséből a végeredmény: Természetesen minden megoldó más-más mérési módszert használt. Azt a megoldást is elfogadtuk, ahol a cukor sűrűségét táblázatból vették, és ezt használták fel. |