Feladat: 48. fizika mérési feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Balogh András ,  Bocsák András ,  Bozsér Pál ,  Kiss Péter ,  Sáfár Péter ,  Seregdy Tamás ,  Sieben Nándor ,  Szövényi-Lux Mátyás ,  Tóth Mihály 
Füzet: 1982/március, 140 - 141. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hőtani mérés, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/november: 48. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat két részből áll. Egyrészt a felmelegítéshez, másrészt a forraláshoz szükséges teljesítményt kell meghatározni fedő használatával és anélkül.
Sieben Nándor (Bp.,Berzsenyi D. G., II. o. t.) a mérés első felét végezte csupán el, de e mérése jól átgondolt, értékes eredményeket kapott. Adott teljesítménnyel melegített 1,5 l vizet 2 l-es fazékban, és hőmérővel mérte a víz hőmérsékletét. A fedő nélküli esetben a higanyos hőmérőt a vízbe tette. Fedő használata esetén gondosabban kell eljárni, hogy a hőmérő behelyezése a fedő hatását ne rontsa le lényegesen. A fedőnek használt lemezt kilyukasztotta, és gumidugóval illesztette bele a hőmérőt. A gázégőt takaréklángra állította, és mérés közben nem változtatott a gázcsap állásán, így várhatóan a teljesítmény mindvégig állandó maradt.


A felmelegedési görbét 70 pontban mérte ki fedővel és 134 pontban fedő nélkül. Ezeket a pontokat táblázatban közölte, de mi most ettől eltekintünk. csupán a grafikont közöljük. Lényegesen kevesebb pont is elég volna, de több pontból jobban látszanak a véletlen hibák. Az időmérés percnél pontosabb, és ez elegendő is. A hőmérsékletmérés pontosságát korlátozza, hogy a víznek csak egy pontját nézi, nem az átlagot. A hőmérsékletmérés pontosságát 1C-nak vehetjük.
A megoldáshoz tartozó grafikon egyes közeli időkben felvett mérési eredmények átlagait tartalmazza. A grafikonból leolvasható:
1. kb. 40C-ig a két görbe lényegesen nem tér el, tehát itt a fedő használata még lényegtelen.
2. 40C felett, ahol a párolgás már intenzív, fedővel gazdaságosabban melegítünk; pl. a Sieben Nándor által beállított teljesítmény nem is forralja fel fedő nélkül a vizet.
A feladat második részét Szövényi-Lux Mátyás (Bp., Piarista G. III. o. t.) dolgozata alapján mutatjuk be.
A víz forrásban tartásához a gázlángot addig csökkentette, amíg a víz éppen forrásban maradt. A többi gázkészülék őrlángját is elzárta, és öt perces időközönként ellenőrizte a gázóra állását.
A fogyasztások (a gáz fűtőértéke 6000kcal/m325000kJ/m3)
fedő nélkülfedővelII. edény1,1l/perc460J/s,0,6l/perc250J/sII. edény1,4l/perc580J/s,0,7l/perc290J/s
A mérés hibáját a térfogat leolvasása okozza, és így ez 20J/s-os abszolút hibát jelent.
Látszik, hogy a víz forrásban tartása esetén az energia mintegy felét megtakaríthatjuk a fedő használatával.