|
Feladat: |
47. fizika mérési feladat |
Korcsoport: 16-17 |
Nehézségi fok: könnyű |
Megoldó(k): |
Balogh András , Balogh Edit , Bocsák András , Csörgő Tamás , Harangozó Csaba , Kiss Péter , Klapcsik Kálmán , Pádár Mária , Rácz Attila , Sáfár Péter , Sárközi Tamás , Seregdy Tamás , Szakács Tamás , Szövényi-Lux Mátyás , Tóth Mihály , Újlaki Mariann , Varga Kálmán , Ördög Tamás |
Füzet: |
1982/február,
94 - 95. oldal |
PDF | MathML |
Témakör(ök): |
Hőtani mérés, Párolgás, forrás, lecsapódás, Mérési feladat |
Hivatkozás(ok): | Feladatok: 1981/október: 47. fizika mérési feladat |
|
A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Ezen kísérleti feladat célja megmutatni, hogy akkor használjuk a főzőlapot takarékosan, ha megfelelő méretű edényt helyezünk rá. Mivel általában a főzendő étel jellege és mennyisége határozza meg a lábas méretét, különböző méretű főzőlappal (villany), illetve égőfejjel (gáz) ellátott tűzhelyeket gyártanak. Ez a kísérleti feladat (ugyanúgy, mint az előző, (szeptemberben kitűzött), és az ezévben következők is), az energiatakarékossággal kapcsolatos. A megoldók figyelmét fel szeretnénk hívni mérési eredményeik tömören kifejtett, de alapos taglalására. Kísérleti feladatunk megoldását Seregdy Tamás (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., IV. o. t.) dolgozata alapján mutatjuk be. Gázlángon végezte a mérést, négy különböző méretű alumíniumedénnyel. Mindegyik edénybe vizet töltött, és ezt forrásig melegítette. Ha a melegítés elég gyorsan történik, közben a párolgás elhanyagolható, de lefedéssel ez is lényegesen csökkenthető. Ezért használnak főzés alkalmával fedőt. A forrás megindulásától számítva 15 percig forralta a vizet fedő nélkül, majd a fűtést lekapcsolva adott mennyiségű hideg vizet töltött hozzá. A hozzáadott vízmennyiséget nem közölte dolgozatában. Így a lehűlés gyorsabb lett, közben a víz nem párolgott számottevően és ezután mérőpohárral mérni lehetett az elforrt mennyiséget. A mérés pontossága érdekében Seregdy Tamás minden egyes mérést háromszor megismételt. A mérési eredményeket a táblázat foglalja össze, és grafikon teszi szemléletessé, feltüntetve a hibaintervallumokat. | |
A mérésben a legnagyobb statisztikus hibát a térfogatcsökkenés leolvasása okozta. Lényegében két viszonylag nagy mérési érték különbsége kell. Seregdy Tamás olyan főzőpohárral mért, melynek beosztásai csupán -enként követték egymást. A beosztások távolsága volt, így interpolálhatott és pontosságot sikerült elérnie. Körülbelül ebbe a hibatartományba esik az elforrt vízmennyiség szórása is. A mérés eredményét több szisztematikus hiba is zavarja. Elsődleges a forrás előtti és utáni párolgás, de ez a kapott összefüggés menetét nem befolyásolja. Sokkal zavaróbb az edények falvastagságának különbözősége, ezért ezt a táblázatban is feltüntettük. A görbéből látszik, hogy ha az edény túl kicsi, akkor rossz hatásfokkal forralunk, főzünk. Amennyiben az edény mérete lényegesen túlnyúlik a főzőlapon vagy lángon, a főzés hatásossága ismét csökken, de ezt a mérés már nem mutatja ilyen határozottan. |
|