A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. A feladat kitűzésekor célunk volt megmutatni, hogy akkor használjuk ki gazdaságosan a tűzhelyet, ha az elektromos főző lapjával vagy a gázégő lángjával megegyező méretű lábost használunk. Bár a feladat szövege ezt nem kérte, a dolgozatok mintegy fele kitért erre a problémára (Balogh András, Berke József, Bocsák András, Bozsér Pál, Erdélyi Péter, László Attila, Maácz Brigitta, Seregdy Tamás, Szörényi‐Lux Mátyás és Zsidi Zoltán). A tűzhely hatásfokának olyan fizikai mennyiséget kell választani, amely lényegében független a melegítés körülményeitől, és csak a tűzhelyre (főzőlapra) jellemző. A legtöbb megoldó vizet melegített edényben, és nemcsak a víz által felvett hőt, hanem az edény által felvett hőt is hasznosnak vette. Így helyesen a tűzhely hatásfokát határozta meg, ellenkező esetben egy másik lényeges mennyiséget, a vízmelegítés hatásfokát vizsgáljuk. Kimutatták, hogy alumínium lábosban jobb hatásfokkal lehet melegíteni, mint nagyobb hőkapacitású, például jénai üveg lábosban. A mérést Seregdy Tamás (Zalaegerszeg, Zrínyi M. G., IV. o. t.) dolgozata alapján mutatjuk be. A gáz fűtőértékét és sűrűségét a zalaegerszegi Kögáztól érdeklődte meg (; ). Melegítéskor nem keverte a vizet, ezért a víz alja és teteje nem volt egyforma hőmérsékletű. Több pontban mért és az átlagértéket tüntette fel. A víz melegítésére zománcozott vasedényt és alumíniumedényt használt. A táblázatban a zománcozott vasedényben történő méréskor kapott értékeket tüntettük fel.
A (T-T0)/ΔV értékre jó közelítéssel mondhatjuk, hogy 2800±50. Ebből a hatásfokot az összefüggéssel adhatjuk meg, ahol cv=4157 J/kg∘C a víz fajhője, mv=1,25 kg/kg∘C a víz tőmege, cϱ=465 J/kg∘C1 az edény fajhője, mϱ=0,76 kg/kg∘C az edény tőmege.
Ebből Ennél a mérésnél a nagy hatásfok a helyes edényméret következménye. Alumíniumedény esetében a hatásfok még jobban megközelíti a csak a tűzhelyre jellemző ideális értéket. Többen nem adták meg a mérés hibáját, amely minden mérés fontos kelléke. |