Feladat: 32. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh László ,  Csató István ,  Horváth István ,  Kucsera Gábor 
Füzet: 1980/május, 237 - 238. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mechanikai mérés, Folyadékhozam, Bernoulli-törvény, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/január: 32. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Balogh László (Nagykanizsa, Landler J. Jenő Gimn., IV. o. t.) egy egyenes falú átlátszó műanyag flakont használt. A flakon aljára forró tűvel elég pontos kör alakú lyukat lehet fúrni. Sajnos, Balogh László dolgozatában nem közölte a lyuk méreteit, csupán a kifolyási sebességet, amit a kifolyt vízmennyiségből határozott meg. A lyuk alá egy edényt helyezett, és egy bizonyos ideig (t) folyatta az edénybe a vizet, és a térfogatot (V) mérte. Ha A a lyuk keresztmetszete, a kifolyt víz sebessége

v=v/(At)

A mérés során kiértékelési nehézséget okoz, hogy a felső edényben a vízszint állandóan csökken. Ezt a hibát úgy lehet elkerülni, hogy egy-egy magasságnál rövid ideig mérünk, de ekkor a kifolyt vízmennyiség is kevés, ami megnöveli a sebességmérés hibáját. Olyan kifolyási időt kell választani, hogy a kifolyt vízmennyiség még jól mérhető legyen, de a vízszint csökkenése ne legyen túl nagy. A vízszint csökkenéséből származó hibán még javítani lehet, ha a. kezdeti és végső szintet átlagoljuk:
h=hkezdeti+hvégső2
Ilyen mérési feltételek mellett a sebességet 0,1m/s hibával, a víz szintjét 3mm pontossággal lehet megkapni. A mérési adatokat a táblázat tartalmazza:
 


h  (mm)200400600800  100120140160v  (m/s)0,400,650,850,951,051,151,201,25
 

 

 
1. ábra

 
A táblázat adatait ábrázoltuk grafikonon is. Látszik, hogy az összefüggés négyzetgyökös, ami a kifolyási törvényből várható is. Az 1. ábrára ezt az elméleti görbét is felrajzoltuk (folytonos vonal), és így látszik a szisztematikus eltérés. Ennek az eltérésnek az az oka, hogy a kifolyás után a folyadéksugár beszűkül. A beszűkülést szabad szemmel is látni lehet, és ennek értéke Balogh László szerint 70%.
A kísérleti feladat megoldását majdnem minden megoldó más módszerrel végezte. Egyesek a vízszint magasságát utántöltéssel, mások a Mariotte-palack (2. ábra) vagy a csirkeitató elve (3. ábra) alapján stabilizálták. A kifolyás sebességét is lehet a vízszintcsökkenés sebességével mérni.
 

 
2. ábra
 
 
3. ábra