Feladat: 180. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bános Noémi ,  Keszler György ,  Major Zsuzsanna ,  Megyeri Ágnes ,  Palotás Krisztián 
Füzet: 1997/január, 62. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mechanikai mérés, Egyéb merev testek dinamikája, Egyéb súrlódás, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/május: 180. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A jelenség meglehetősen összetett. Megfigyelhető, hogy a mozgás első szakaszában a vonalzó alsó vége még nem csúszik. Később, a vonalzó bizonyos helyzetében (bizonyos határszögnél) a vonalzó A pontja elcsúszik. A határszög nagysága és a csúszás iránya függ a súrlódási együtthatótól és a kezdőhelyzet α szögétől. Csúszós asztalon, kis súrlódási együttható esetén a vonalzó alja már a mozgás legelején ,,hátrafelé'', a dőlés irányával ellentétesen kezd el mozogni, míg érdes asztalon csak később csúszik meg, de akkor pozitív irányban. A továbbiakban az A pont mozgása a gyors dőlés miatt szabad szemmel nem, vagy csak igen nehezen követhető. Amikor a vonalzó eléri az asztallapot, tehát α lecsökken nullára, a vonalzó ütközik az asztallal, a vége (vagy a vonalzó egésze) felpattan és ,,előre ugrik''. Az ugrás mértéke a vonalzó és az asztal rugalmas tulajdonságaitól is függ, nem csak a felületek érdességétől.
A kezdeti és a végső helyzet közötti elmozdulás könnyen mérhető. Gondos munkát igényel azonban a kezdeti helyzet szögének pontos beállítása, az indítás megbízható, lökésmentes megvalósítása, valamint a vizsgált elmozdulás minél pontosabb mérése. Major Zsuzsanna (Stuttgart, Friedrich Eugens Gymn., IV. o.t.) 30 cm-es műanyag vonalzó elmozdulását mérte ötféle anyagon:
1. sima falapon (μ0,1);
2. műanyagréteggel bevont falapon (μ0,15);
3. érdes falapon (μ0,2);
4. papíron (μ0,3);
5. szőnyegen (μ0,4).
(A súrlódási együttható értékei becsült számok.) Az indítás szögét 10-onként változtatta, mindegyik helyzetből 5 alkalommal végezte el a mérést.
Az ábrán mérési eredményeinek átlagolt értéke látható. A grafikonon feltüntetett mérési hibák az 5‐5 adat (zsebszámológéppel számolt) szórásainak felelnek meg.