Feladat: 115. fizika mérési feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Dömötör Ákos ,  Klatsmányi Péter ,  Kóczán György 
Füzet: 1989/december, 477. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mechanikai mérés, Egyéb folyadék- és gázáramlás, Egyéb felhajtóerő, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/március: 115. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Több megoldónk is jelezte, hogy ‐ legalábbis látszólag ‐ most a szokásosnál könnyebb a feladat. Valóban, csak a víz alatti mélységeket, illetve a vízszint fölötti emelkedéseket kellett lemérni. Ehhez többen is egyszerű mérőeszközt konstruáltak, amellyel az optikai csalódást és egyéb pontatlanságokat igyekeztek kiküszöbölni.
Aki ténylegesen elvégezte a kísérletet, általában meg is kapta a helyes mérési grafikont. Az ábrán a Dömötör Ákos által beküldött görbe látható.

 
 

A felületesen vagy figyelmetlenül dolgozók megelégedtek a görbe valamelyik ,,lineáris'' részének a kimérésével. Így érkezett olyan jegyzőkönyv is, amely szerint a labda 16 cm-rel a víz felszíne fölé is repülhet. (A feladat kitűzőjének nem sikerült 8 cm-nél nagyobb magasságot elérnie.)
Többen észrevették, hogy a labda meglehetősen összetett mozgással halad a vízben: pörögve, ferdén közeledik a felszínhez. Ezt többen, pl. Klatsmányi Péter, Kóczán György, a kialakuló örvényeknek és a közegellenállásnak tulajdonították.
Megjegyezzük, hogy a jelenség pontos leírása, a függvény megadása egy esetleg kitűzésre kerülő számításos feladat alapja lehetne. Várjuk megoldóink ötleteit!