Feladat: 112. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hoffmann E. Andrea ,  Márkus Gábor ,  Tőkei Zsolt 
Füzet: 1989/május, 236 - 237. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mechanikai mérés, Felületi feszültségből származó erő, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/december: 112. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladathoz tartozó elméleti ismeretek a gimnáziumi első osztályos fizika könyvben szerepelnek érintőlegesen. A legtöbb megoldó ennél bővebb leírást is talált, pl. Budó: Kísérleti fizika, I. kötet, 69. §, mely szerint α=pR/4. Az összefüggésben R az oldatból fújt buborék sugarát, p a buborék belsejében uralkodó túlnyomást, α pedig a felületi feszültséget jelöli.

 

A feladat tényleges megoldását megnehezítette az eszközigény, legalábbis az "otthoni" felszerelésekhez képest. Ezzel kapcsolatban annyit tudunk ajánlani, hogy forduljatok bizalommal fizika tanáraitokhoz a mérési feladat gyakorlati kivitelezésekor. (Azok a beküldők, akik a mérést nem végezték el, nem kaptak pontot.)
 
 
1. ábra
 

A megoldók többsége az 1. ábrán látható összeállítás szerint dolgozott. Viszonylag pontos mérési eredmény eléréséhez néhány dologra különösen kellett ügyelni, ezekre szeretnénk most felhívni a figyelmet.
1. Alapvető a buborék átmérőjének pontos lemérése. Ez jól megoldható egyszerű árnyékvetítéssel, pl. úgy, hogy átlátszó milliméterpapírt is kivetítünk az ernyőre a buborékkal együtt (Tőkei Zsolt).
2. A "CS'' csap szerepe az, hogy a folyadékmanométert, a buborékot és a fújócsövet tetszőlegesen összenyithassuk (Hoffmann E. Andrea).
3. Mivel a buborék túlnyomása nagyon kicsi, méréséhez a vízszinteshez képest kis ε szöggel megdöntött manométer csövet használunk. Így kis nyomásváltozás is mérhető elmozdulást eredményez a folyadékszintekben (Márkus Gábor).
A mérési eredményeket tekintve sokan kapták meg a helyes eredményt, nevezetesen azt, hogy kis töménységű oldatoknál a koncentráció növelésével a felületi feszültség rohamosan csökken, majd bizonyos töménység elérése után alig változik. A 2. ábra Biomix mosóporral végzett mérés eredményét mutatja. A felületi feszültség értékét a súlyszázalékban adott koncentráció függvényében ábrázoltuk. A mérés pontossága 10-20%, a legnagyobb pontatlanságot a kis nyomáskülönbségek mérése okozza.
 
 
2. ábra
 

Kis koncentráció esetén nem tudunk előállítani buborékot, így a görbe zérushoz közeli darabja pl. csepegtetős módszerrel mérhető ki. (Ezt a részt szaggatott vonallal jelöltük az ábrán.)
Különböző mosószerek felületi feszültségére 3 súlyszázalékos koncentrációnál az alábbi értékek adódtak:
  Perlux  4,010-2  N/m,  Biomix  3,810-2  N/m,  Ultra  3,110-2  N/m,  Tomi Brill  3,010-2  N/m,  Fenyő habfürdő  2,610-2  N/m.