Feladat: 110. fizika mérési feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kapoli András ,  Kovács Lóránt ,  Mihácsi Mónika ,  Péterfai János 
Füzet: 1989/március, 142. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mechanikai mérés, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/október: 110. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Majdnem minden megoldó megadta az adott pénzérmék ‐ általa megmért ‐ sűrűségét is, pedig csak a különbözőség vagy azonosság eldöntése volt a feladat. Ennek megfelelően az elkövetett hibák is, a választott mérési eljárástól függően, a várhatónál durvábbak voltak.
Sokan az érmék térfogatát a geometriai adatokból számították ki, hengernek tekintve azokat. Ebben az esetben a felületen található domborművek jelentették a fő hibaforrást. Érthetetlen, hogy néhány megoldó hogyan fogadhatta el helyesnek a sűrűségre kapott 10g/cm3-nél is nagyobb értéket! Nyilvánvaló, hogy a túlzottan kiugró eredményeket újra kell számolni, esetleg újra mérni is.
Elfogadhatóan jó sűrűség értékeket azok kaptak, akik nagyon sok érmével dolgoztak, hiszen így kiszűrték az egyenetlenségből származó hibákat. Péterfai János pl.100-100 érmét vizsgálva kapott azonosnak tekinthető sűrűségeket: 2,674-2,669-2,693g/cm3 értékeket. A térfogatmérésre legtöbben az érmék vízkiszorítását használták, helyesen.
Néhány megoldó, pl. Mihácsi Mónika először egyenlő tömegeket mért ki a különböző érmékből, majd ezeknek a térfogatát mérőhengerben megmérve következtetett a közel azonos összetételre.
Kovács Lóránt alkohollal hígított bromoform (CHBr3) oldatban lebegtette "volna'' a pénzeket. Így a feladat folyadék sűrűségének mérésére vezethető vissza.
Többen, pl. Kapoli András, az ún. Bakusinszkij módszerrel kaptak használható eredményt. Ezt a mérési eljárást lapunk egy későbbi számában ismertetjük.