Feladat: 109. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hóbor Péter ,  Tatai Sándor ,  Wekszli Mária 
Füzet: 1989/január, 46 - 47. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb mérés, Egyéb anyagszerkezet, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/szeptember: 109. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat megoldása során a versenyzők ‐ még a helyes és viszonylag pontos mérési eljárással dolgozók is ‐ szélsőségesen különböző, 9 és 40% közötti értékeket kaptak a szárazanyag-tartalom százalékos értékére. Ennek elsődleges oka a szőlőfajták, illetve az egyes szőlőszemek különbözősége volt. Néhány megoldó, pl. Hóbor Péter, borászati szakirodalomra hivatkozva (Dr. Mercz Árpád: Must és bor szakszerű kezelése) a várható értéket 16-22%-ra tippelte, elsősorban a szőlő fajtájától függően. A mérést helyesen elvégzők által kapott értékek átlaga 20%, tehát beleesik ebbe az intervallumba.
A feladatot szinte valamennyi megoldó több szőlőszemen végzett tömegmérésre vezette vissza. Wekszli Mária, tekintettel a szüreti időpontra, nagyüzemi feltételekkel és mennyiséggel dolgozott. A megoldók számára a legnagyobb nehézséget a szárazanyag előállítása okozta. Ehhez a legcélravezetőbb eljárás az volt, hogy ha a szétroncsolt szemeket a musttal együtt, kb. 105C körüli hőmérsékleten hosszabb ideig párolták. Tatai Sándor például 106C- ra beállított sós vízfürdőben három órán keresztül forralta el a víztartalmat, és az így visszamaradó anyagot tekintette szárazanyagnak.
Voltak, akik csak a mustot préselték ki, és a visszamaradó törkölyt tekintették szárazanyagnak. Ők is elfogadható eredményt kaptak, pedig kétszeresen is hibáztak. Egyrészt a visszamaradó törköly nedvességtartalma még nem elhanyagolható, másrészt a mustban jelentős mennyiségű cukor, azaz szilárd anyag távozik el. Úgy tűnik, ez a két hiba a végeredmény szempontjából valamelyest kompenzálja egymást.