Feladat: 89. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beleznai Csaba ,  Deák Csaba 
Füzet: 1986/november, 428 - 430. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hőtani mérés, Ideális gáz állapotegyenlete, Telített gőz, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/április: 89. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Beleznai Csaba (Gyula, Erkel F. Gimn. II. o. t.) úgy végezte el a mérést, hogy egy kb. 5 mm belső átmérőjű csövet favonalzóra erősített, és azt egy jénai edénybe helyezte, amelyben már forrt a víz. Egy ideig még forralta a vizet, majd a melegítést abbahagyva hőmérővel mérte a lehűlő víz hőmérsékletét. Az üvegcső az ábrán látható módon a nyitott végével lefelé helyezkedett el. A mérési adatokat a hőmérőről és a vonalzóról egy nagyító segítségével kényelmesen le lehetett olvasni.

 
 

Az üvegcsőben levő levegő (+ vízgőz) l hosszára a hőmérséklet függvényében a következő értékeket kapta:
 

 T(C)   l (cm)   95   4,5   90   3,3   88   3,1   86   2,8   82   2,5   80   2,3   75   2,0   70   1,9   60   1,7   50   1,6   40   1,5   30   11,45  
 

A leolvasás pontossága kb. 0,5C, illetve 0,5 mm, a hőmérséklet azonban a hőmérőnél 12C-kal is eltérhet az üvegcső belsejének a hőmérsékletétől.
A kiértékelés azon az észrevételen alapszik, hogy az üvegcsőben levő levegő p és a vízgőz pg együttes p+pg nyomása a p0 külső légnyomással egyezik meg. (A víz hidrosztatikai nyomása 10 cm-en a külső nyomás 1%-a, s ez ‐ pl. a hosszúságmérés hibájából adódó nyomásbizonytalanság mellett ‐ elhanyagolhatóan kicsi érték.)
A feladat szövege szerint a T030C szobahőmérséklethez tartozó l hosszúság mellett a vízgőz nyomása nullának vehető, így a levegő nyomása ekkor p0. Az egyesített gáztörvény szerint (a levegőt ideális gáznak tekintve):
plAT=p0l0AT0,
ahol A a cső keresztmetszete. Innen a levegő nyomására:
p=p0l0lTT0
adódik. A teljes nyomás a külső légnyomással egyezik meg:
p+pg=p0,
ahonnan a telített gőz nyomása
pg=p0(1-l0lTT0)
a táblázat adataiból (természetesen T-t kelvinben számolva) közvetlenül adódik.
Sok versenyző megfeledkezett az üvegcsőben levő levegő nyomásáról, s a gőz nyomásának a változását a hidrosztatikai nyomás megváltozásával hozta kapcsolatba; ez természetesen elvileg rossz méréskiértékelés. Többen próbálkoztak a hőmérséklet egyenletességének javításával (pl. villanymotorral hajtott lapátkerekek forgatták egy akvárium vizét), illetve a leolvasási hibák csökkentésével (különböző méretű üvegcsövekkel végeztek méréssorozatokat). Az elérhető pontosság kb. 5% -ra tehető.