Feladat: 26. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh László ,  Dely Sándor ,  Grédics Gyula ,  Szabó Lajos 
Füzet: 1979/november, 185 - 186. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mechanikai mérés, Egyéb felületi feszültség, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/április: 26. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat megoldását Szabó Lajos (Nagykanizsa, Landler J. Gimn., IV. o. t.) dolgozata alapján mutatjuk be.

 
A felületi feszültség meghatározásának egyik gyakran használatos módszere a csepegtetéses eljárás. Az eljárás lényege az, hogy a két folyadékból, amelyek felületi feszültségét összehasonlítani kívánjuk, azonos térfogatú mennyiséget csepegtetünk ki egy bürettából. A felületi feszültségek a cseppek számával fordítottan arányosak.
 
Az összefüggés igazolásához fel kell használnunk, hogy a csepp akkor válik le, ha a súlya (G) megegyezik a kapilláris cső peremén kialakult felületi erővel, vagyis ha
G=αdπ,
ahol α a felületi feszültség és d a kapilláris cső külső átmérője. Az egyenletet felírva vízre és mosószerre, az átmérőt kifejtve kapjuk, hogy
αm=(Gm/Gvíz)αvíz.
A cseppek súlya és száma között a térfogat egyenlőségéből a
GmGvíz=nvízϱmnmϱvíz
összefüggést nyerjük. Mivel a legtöményebb oldat sűrűsége is csak 1,0431kg/dm3volt, Mohr ‐ Westpahl-mérleggel mérve ϱvízϱm,; (4% pontossággal.)
Így
αm=nvíznmαvíz,
ahol
αvíz=7,2910-2N/m.
 
 

Szabó Lajos a méréseket Biomix mosóporral végezte. A vízcseppek száma nvíz=272 volt, a többi eredményt a táblázat tartalmazza (c a mosópor koncentrációja, nm a mosószeres oldattal kapott cseppszám, αm az oldat felületi feszültsége:
c[g/100ml]   0,1   0,25   1   2   3   4   nm   300   395   486   545   500   513   αm[10-2N/m   6,61   5,02   4,24   3,64   3,97   3,86

A mérés pontossága kb. 10% a cseppek bizonytalan leszakadása miatt.
Az ábrán látható grafikonból látszik, hogy a felületi feszültség 2g/100ml koncentrációig erősen csökken, nagyobb koncentrációkra lényegében állandó.
A mosáshoz 0,5g/100ml töménységű oldatot ajánlanak, amelynek felületi feszültsége jóval kisebb, mint a vízé. Ez is lényeges lehet a mosóhatás szempontjából.
 
Megjegyzés: A felületi feszültség mérésére több különböző módszer ismeretes. Most itt csupán egyet mutattunk be. Hogy az adott kísérleti feladat megoldására ki melyiket választja, azt a rendelkezésre álló eszközök és az egyéb körülmények határozzák meg.