Feladat: 17. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh Illés ,  Bedey Gyögy ,  Bene Gyula ,  Furó István ,  Kovács Zoltán ,  Kucsera Gábor ,  Salamon Ágnes ,  Schmidt László ,  Szabó László ,  Török Zsuzsanna ,  Újhelyi Sándor 
Füzet: 1978/november, 184 - 186. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Áramforrások belső ellenállása, Elektromos mérés, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/április: 17. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ebben a feladatban az ellenállásmérés megszokott módszereit nem alkalmazhatjuk, mert a mérendő ellenállás egyben feszültségforrás is. További nehézséget jelent az, hogy a feszültségforrás pontos üresjárási feszültségét (elektromotoros erő) sem ismerjük. A belső ellenállás meghatározásához ezért legalább két mérés szükséges.
A mérések előkészítése során gondolni kell arra is, hogy a telep belső ellenállása változik a terheléssel, és csak bizonyos határok között tekinthető állandónak. A lapos zseblámpaelemnél ez a hatás néhány száz milliamper terhelő áram körül jelentkezik. Ennél nagyobb terhelés hatására az üresjárati feszültség is lecsökken, és csak a telep hosszabb pihentetése után nyeri vissza eredeti értékét. A fent említett jelenségek a telepben végbemenő kémiai és fizikai folyamatokkal magyarázhatók.

 

 

1. ábra

 
A mérést az 1. ábrán látható kapcsolási vázlat szerint végezhetjük el. Az E elektromotoros erejű, Rb belső ellenállású telepet különböző Et ellenállással terhelve a kapocsfeszültséget mérve meghatározhatjuk az ismeretlen E és Rb értékeket. Az áramkörre a következő egyenletet írhatjuk fel:
E=I(Rb+Rt),
ahol I az áramerősség. Behelyettesítve a közvetlenül mérhető kapocsfeszültségre vonatkozó
Uk=IRt
összefüggést, az
Uk=E-IRb
egyenlethez jutunk. Így, ha ábrázoljuk a kapocsfeszültséget a terhelő áram függvényében, az Uk(I) függvény képe egyenes, amelynek tengelymetszete az E elektromotoros erő, meredeksége pedig -Rb. A mérés során az áramerősséget egy ampermérő segítségével mérjük, vagy az ismert Rt ellenállás értékéből és a mért kapocsfeszültségből számítjuk ki.
 

 

2. ábra

 
A mérésnél még esetenként meg kell vizsgálni azt, hogy mennyivel hamisítják meg a mérés eredményeit a mérőműszerek ideálistól eltérő ellenállásai. Esetünkben az Rt ellenállással sorosan kapcsolt árammérő műszer belső ellenállása hozzáadódik Rt-hez, így nem okoz hibát, a feszültségmérő műszeren átfolyó áram viszont hibát okozhat.
A belső ellenállás meghatározását Balogh Illés III. o. t. (Nagykanizsa, Mező F. Gimn.) egyik mérésén mutatjuk be. Két műszeres elrendezésében árammérőként UNIVEKA-t, feszültségmérőként csővoltmérőt használt. A csővoltmérő igen nagy belső ellenállása (-10  MΩ) feleslegessé teszi a fent említett hatás figyelembevételét. A mérési eredményeket a 2. ábra mutatja. Az egyenes egyenlete a tengelymetszetből és a meredekségből számolva
Uk=4,51  V-(1,64Ω)I,
azaz E=4,51  V az elektromotoros erő, Rb=1,64Ω a keresett belső ellenállás.
A mérési tartományban a pontok láthatóan nem térnek le túlságosan az egyenesről, így az alkalmazott terhelés még nem vette túlzottan igénybe a telepet.
A mérés hibáit úgy kaphatjuk meg, hogy különböző, a mérési pontokra még ráillő egyenest illesztünk a mérési pontokra. A szélső eseteket figyelembe véve
Rb=(1,64±0,08)Ω;E=(4,51±0,02)  V
adódik. Mivel a feszültség- és árammérő műszerek hibahatára néhány százalék volt, ennek figyelembevétele nem növeli észrevehetően az Rb hibahatárát.
Néhányan abból kiindulva próbálták a belső ellenállást meghatározni, hogy az Rb=Rt feltétel teljesülésekor a kapocsfeszültség a felére csökken, illetve a kivett teljesítmény ekkor maximális. Ez a módszer csak akkor volna helyes, ha a telep korlátlanul terhelhető lenne és megfelelően kis lépésközönként változtatnánk a terhelő ellenállást. Az első feltétel nem áll fenn, a második feltétel pl. ellenállásszekrény segítségével lenne csak megvalósítható.
Több megoldónk a telep névleges feszültségét fogadta el üresjárati feszültségnek, ami a telepek legnagyobb részére hibás feltételezés.