A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. A jég olvadáshőjének meghatározására a legegyszerűbb módszer az, hogy ismert tömegű, C-os jeget és ismert tömegű, hőmérsékletű vizet összekeverünk, majd a kialakuló egyensúlyi hőmérsékletet mérve ‐ feltéve, hogy keverés közben az összes jég elolvadt ‐ kiszámítjuk az olvadáshőt. Fontos, hogy eközben rendszerünk ne kapjon, illetve ne is veszítsen energiát. Ezért a keverést jó hőszigetelő edényben, termoszban kell végeznünk. A mérés kiértékelésénél még azt is figyelembe kell vennünk, hogy a termosz falának melegítéséhez is energiát kell befektetni, illetve a termosz falának hűlésekor is energia szabadul fel. Első közelítésben feltételezhetjük, hogy a termosz falának hőkapacitása független a benne levő folyadék mennyiségétől. Ez a közelítés természetesen nagyon pontatlan, de ha a mérés során ügyelünk arra, hogy lehetőség szerint mindig azonos mennyiségű folyadék kerüljön a termoszba, a hőkapacitás, az ún. vízérték elég jól jellemzi a termoszt. A jég és a víz keverésének energiamérlege így | | (1) | ahol C a víz fajhője. Ebben az egyenletben még két ismeretlen van, és . azonban meghatározható egy független mérésből. Keverjünk össze a termoszban tömegű, hőmérsékletű, illetve tömegű, hőmérsékletű vizet. Az energiaegyenlet ( a kialakult közös hőmérséklet): | | (2) | feltéve, hogy a termoszba először az tömegű vizet öntöttük bele, és a hőmérsékleti egyensúly beállta után mértük meg -et. Innen | | (3) | (1)-ből az olvadáshő | | (4) |
Az olvadáshő meghatározásához így tömegeket és hőmérsékleteket kell mérni. Mivel a képletekben hőmérsékletek különbségei szerepelnek, lényeges, hogy nagy gondot fordítsunk mind a hőmérséklet mérésére, mind pedig a tömegarányok helyes megválasztására, hogy a hőmérsékletkülönbségek ne legyenek túlságosan kicsik. Fontos, hogy a hőmérséklet mérését mindig intenzív keverés előzze meg, hogy a folyadékban kialakuló hőmérséklet-inhomogenitások ne befolyásolják a mérést. A kiindulási jég hőmérsékletét legegyszerűbben úgy állíthatjuk be C-ra, hogy hosszabb ideje egy másik termoszban levő olvadó jégből vesszük ki a jégdarabokat. Gyorsan szárazra töröljük a jégdarabokat, majd hirtelen beledobjuk a mérőtermoszba. A jég tömegét utólagos mérésből célszerű meghatározni. Kövessük végig a kísérletet Simon István (Székesfehérvár, József A. Gimn., N. o. t.) dolgozata alapján. Ő először értékét határozta meg. Mérési eredményeit a felső táblázat tartalmazza.
m2 (g)t2(∘C)m4 (g)t(∘C)L (J/g)27046,031,233,9333,436043,841,032,0336,825044,047,025,7334,2
A táblázatból leolvasható, hogy a vízértékre kapott eredmények között aránylag nagy különbségek vannak, feltehetőleg a hőmérsékletmérés pontatlansága és a különböző mért össztömegek miatt. Eredményül a 98J/∘C-os átlagértéket fogadhatjuk el, amelynek hibája legalább 10%-os. Simon István az alsó táblázatban feltüntetett mérési eredményeket kapta a jég‐víz keverés mérésére. Sajnos, a mérések nem azonos tömegű anyaggal történtek, mint a vízérték meghatározása. A táblázat utolsó oszlopa a (4) képletből számított olvadáshő értékeket tartalmazza. A vízérték 10%-os hibája itt ‐ könnyen látható ‐ mindössze 1%-os bizonytalanságot okoz. Így az általunk mért olvadáshő a mért értékek átlaga, 335 J/g, a mérés hibája ‐ beszámítva a hőmérsékletmérés hibáját is ‐ csak néhány százalék. Ez az érték jó egyezésben van a függvénytáblázatban közölt értékkel. Megoldóinknak csak mintegy harmada vette figyelembe az edény hőkapacitását, három versenyző pedig nem hőpalackban végezte el a kísérletet. A környezettel való hőcsere, illetve az edény hőkapacitásának elhanyagolása meghamisította az eredményeket. Természetesen a hőpalackos méréseknél a környezet hatása elhanyagolható még akkor is, ha hosszabb ideig tart a mérés. |