Feladat: 15. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Furó István ,  Klinger Károly ,  Korcsmár Tamás ,  Polacsek Lajos ,  Schmidt László ,  Simon István ,  Suta Györgyi ,  Szabó László ,  Szalontai Zoltán ,  Újhelyi Sándor 
Füzet: 1978/szeptember, 43 - 44. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Olvadás, fagyás, Hőtani mérés, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/február: 15. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A jég L olvadáshőjének meghatározására a legegyszerűbb módszer az, hogy ismert m1 tömegű, t1=0C-os jeget és ismert m2 tömegű, t2 hőmérsékletű vizet összekeverünk, majd a kialakuló t egyensúlyi hőmérsékletet mérve ‐ feltéve, hogy keverés közben az összes jég elolvadt ‐ kiszámítjuk az olvadáshőt. Fontos, hogy eközben rendszerünk ne kapjon, illetve ne is veszítsen energiát. Ezért a keverést jó hőszigetelő edényben, termoszban kell végeznünk. A mérés kiértékelésénél még azt is figyelembe kell vennünk, hogy a termosz falának melegítéséhez is energiát kell befektetni, illetve a termosz falának hűlésekor is energia szabadul fel. Első közelítésben feltételezhetjük, hogy a termosz falának C hőkapacitása független a benne levő folyadék mennyiségétől. Ez a közelítés természetesen nagyon pontatlan, de ha a mérés során ügyelünk arra, hogy lehetőség szerint mindig azonos mennyiségű folyadék kerüljön a termoszba, a C hőkapacitás, az ún. vízérték elég jól jellemzi a termoszt.
A jég és a víz keverésének energiamérlege így

m1L+cm1(t-t1)=cm2(t2-t)+C(t2-t),(1)
ahol c=4,2J/gC a víz fajhője. Ebben az egyenletben még két ismeretlen van, L és C. C azonban meghatározható egy független mérésből. Keverjünk össze a termoszban m3 tömegű, t3 hőmérsékletű, illetve m4 tömegű, t4 hőmérsékletű vizet. Az energiaegyenlet (t' a kialakult közös hőmérséklet):
cm3(t3-t')=cm4(t'-t4)+C(t'-t4),(2)
feltéve, hogy a termoszba először az m4 tömegű vizet öntöttük bele, és a hőmérsékleti egyensúly beállta után mértük meg t4-et. Innen
C=c[m3(t3-t')/(t'-t4)-m4].(3)
(1)-ből az olvadáshő
L=cm2+Cm1(t2-t)-c(t-t1).(4)

Az olvadáshő meghatározásához így tömegeket és hőmérsékleteket kell mérni. Mivel a képletekben hőmérsékletek különbségei szerepelnek, lényeges, hogy nagy gondot fordítsunk mind a hőmérséklet mérésére, mind pedig a tömegarányok helyes megválasztására, hogy a hőmérsékletkülönbségek ne legyenek túlságosan kicsik. Fontos, hogy a hőmérséklet mérését mindig intenzív keverés előzze meg, hogy a folyadékban kialakuló hőmérséklet-inhomogenitások ne befolyásolják a mérést. A kiindulási jég hőmérsékletét legegyszerűbben úgy állíthatjuk be 0 °C-ra, hogy hosszabb ideje egy másik termoszban levő olvadó jégből vesszük ki a jégdarabokat. Gyorsan szárazra töröljük a jégdarabokat, majd hirtelen beledobjuk a mérőtermoszba. A jég tömegét utólagos mérésből célszerű meghatározni.
Kövessük végig a kísérletet Simon István (Székesfehérvár, József A. Gimn., N. o. t.) dolgozata alapján. Ő először C értékét határozta meg. Mérési eredményeit a felső táblázat tartalmazza.
 

m4  (g)t4(C)m3  (g)t3(C)  t1(C)C(J/C))270  18,818041,027,3184,545026,918014,523,5111,227018,527042,530,0198,6

 

m2  (g)t2(C)m4  (g)t(C)L  (J/g)27046,031,233,9333,436043,841,032,0336,825044,047,025,7334,2

 

A táblázatból leolvasható, hogy a vízértékre kapott eredmények között aránylag nagy különbségek vannak, feltehetőleg a hőmérsékletmérés pontatlansága és a különböző mért össztömegek miatt. Eredményül a 98J/C-os átlagértéket fogadhatjuk el, amelynek hibája legalább 10%-os.
Simon István az alsó táblázatban feltüntetett mérési eredményeket kapta a jég‐víz keverés mérésére.
Sajnos, a mérések nem azonos tömegű anyaggal történtek, mint a vízérték meghatározása. A táblázat utolsó oszlopa a (4) képletből számított olvadáshő értékeket tartalmazza. A vízérték 10%-os hibája itt ‐ könnyen látható ‐ mindössze 1%-os bizonytalanságot okoz. Így az általunk mért olvadáshő a mért értékek átlaga, 335 J/g, a mérés hibája ‐ beszámítva a hőmérsékletmérés hibáját is ‐ csak néhány százalék. Ez az érték jó egyezésben van a függvénytáblázatban közölt értékkel.
Megoldóinknak csak mintegy harmada vette figyelembe az edény hőkapacitását, három versenyző pedig nem hőpalackban végezte el a kísérletet. A környezettel való hőcsere, illetve az edény hőkapacitásának elhanyagolása meghamisította az eredményeket. Természetesen a hőpalackos méréseknél a környezet hatása elhanyagolható még akkor is, ha hosszabb ideig tart a mérés.