Feladat: 172. fizika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Berkes Enikő ,  Frey Julianna 
Füzet: 1968/december, 225 - 227. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Közlekedőedény, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/május: 172. fizika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az első esetben a bal oldali edényben levő folyadék A csap szintje feletti oszlopának nyomása következtében a folyadék egy része átfolyik a jobb oldali edénybe. A rendszer akkor lesz egyensúlyban, amikor az U alakú csőben levő folyadékra mindkét edény (B pont szintje feletti) folyadékoszlopa ugyanakkora nyomást gyakorol, tehát amikor a két edényben a folyadékszint megegyezik (1. ábra). (Feltesszük, hogy az ábrának megfelelően B az eredeti folyadékszint magasságának felénél alacsonyabban van.)

 

 

A második esetben két alesetet különböztetünk meg. Ha a bal oldali folyadék γ1 fajsúlya nagyobb, mint a jobb oldali folyadék γ2 fajsúlya, és ugyanez a γ1 fajsúlyú folyadék tölti ki a csövet, akkor a csőben levő, A szintje feletti folyadékrészre a bal oldali folyadék nagyobb nyomást gyakorol. Ezért a γ1 fajsúlyú folyadék átáramlik a másik edénybe addig, amig a két edényben levő folyadékok B szint feletti oszlopának nyomása egyező lesz. Tegyük fel pl., hogy a két folyadék nem keveredik, ekkor az egyensúly feltétele (l. a 2. ábrát):
(h-x)γ1=(h+x)γ2,innenx=hγ2-γ1γ1+γ2,


feltéve, hogy a jobb oldali edénybe átfolyt γ1 fajsúlyú folyadék szintje nem éri el B-t, továbbá a jobb oldali edény nem telik még meg.
Amennyiben γ1<γ2 (a kisebb fajsúlyú folyadék tölti ki a csövet), akkor a γ2 fajsúlyú folyadék a csőben magasabbra nyomul (C szint) addig, amíg az edényekben a C szint feletti folyadékoszlopok nyomása egyenlő nem lesz. Ezért az egyensúly feltétele (3. ábra) ‐ amennyiben az edények alapterülete a cső keresztmetszetének k-szorosa:
(H-kx+x)γ1=(H-kx-x)γ2,ebbőlx=H(γ2-γ1)(1-k)γ1+(1+k)γ2.



 Berkes Enikő (Bp., XIII. Sziget u. ált. isk. 8. o. t.) dolgozata alapján
 

Megjegyzések. 1. Több megoldó vizsgálta a fent kizárt eseteket is, ezekre vonatkozólag a számítások a fentihez hasonló módon végezhetők el.
2. A jelenség a számított szint elérése pillanatában nem fejeződik be a folyadék tehetetlensége következtében és a kis súrlódás miatt e szint körül a folyadék lengéseket végez.