Feladat: 112. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Almási L. ,  Amrich L. ,  Aujeszky G. ,  Bakós T. ,  Bártfai P. ,  Bauer A. ,  Beke Éva és Mária ,  Beke Gy. ,  Beleznay F. ,  Biczó G. ,  Csiszár I. ,  Deseő Katalin ,  Dudás Margit ,  Frühling J. ,  Fuchs T. ,  Gödény I. ,  Harza T. ,  Juhász Anna ,  Kálmán Gy. ,  Kása I. ,  Koller Anna ,  Korompay Valéria ,  Kovács Klára ,  Krammer G. ,  Lábos E. ,  Lackner Györgyi ,  Makai I. ,  Nagy Sándor ,  Orlik P. ,  Osváth Etelka ,  Pátkai Gy. ,  Quittner P. ,  Schermann Mária ,  Siegler Gy. ,  Szalai Éva ,  Szentai E. ,  Szerb Márta ,  Tarlacz László ,  Tárnai Erzsébet ,  Tolnai T. ,  Uray L. ,  Vértes P. ,  Weiling K. 
Füzet: 1953/november, 117 - 118. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Terület, felszín, Érintősokszögek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/február: 112. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás: Bontsuk a sokszöget háromszögekre úgy, hogy a kör középpontját összekötjük a sokszög csúcsával. Ha az érintő sokszög oldalait a1,a2,...,an-nel jelöljük, akkor területe a háromszögek területének összege, vagyis

t=a1r2+a2r2+...+anr2=r2(a1+a2+...+an)=r22s=rs.

A szerkesztendő szabályos háromszög területe, ha oldalát x-szel jelöljük, x243.
Tehát
x243=rs,
ahonnan
x2=4rs3=4rs33=2s32r3
Tehát x mértani középarányos 23s és 2r3 között. 2r3-at pl. olyan derékszögű háromszög befogójaként kapjuk, melynek átfogója 4r és másik befogója 2r. (r3 az adott körbe írt szabályos háromszög oldalaként is kapható.)
 
1. ábra
 

A szerkesztés, amely az 1. ábráról leolvasható mindig elvégezhető, de értelme csak akkor van, ha 2s>2πr, vagyis s>πr, mert a sokszög csak akkor létezik, ha kerülete nagyobb a kör kerületénél.
 

Tarlacz László (Szombathely, Nagy Lajos g. 11. o. t.)
 

II. megoldás: Láttuk, hogy az érintősokszög területe (sr=s2r2) olyan háromszög területével egyenlő, amelynek pl. AB=c oldala s és mc magassága 2r. Az α szög még szabadon választható. Legyen α=60 (2. ábra).
 
2. ábra
 

Képzeljük az ABC-et átalakítva egy vele egyenlő területű APQ-gé közös A csúcsponttal és közös α szöggel. Ezen esetben nyilván
ABACsinα=APAQsinα,
vagyis
ABAC=APAQ
Ha AP=AQ=x, akkor
x2=ABAC=ADAC.
x ennek alapján ismert módon szerkeszthető, amint azt a 2. ábra mutatja.
 

Nagy Sándor (Hajdúböszörmény, Bocskai g. II. o. t.)