Feladat: 269. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bór I. ,  Dievald Emília ,  Főző Éva ,  Rastovich Mária ,  Rédly Elemér ,  Reichlin V. ,  Tisovszky J ,  Turi I. ,  Zatykó L. 
Füzet: 1951/augusztus, 93 - 95. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszögek szerkesztése, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/március: 269. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Legyen az elfelezendő távolság: AB. Rajzoljunk pl. a B végpontjából AB=r sugárral kört, erre A-ból kiindulva mérjük rá háromszor a kör sugarát, mint húrt, így eljutunk az A-val diametrálisan átellenes M ponthoz.

 
 

M pontból 2r sugárral rajzoljunk kört, erre A-tól kezdve mindkét irányba mérjük fel r-et, így kapjuk a P és Q pontokat, az ezekből r sugárral rajzolt körök második metszéspontja (‐ az egyik metszéspont: A ‐) lesz az adott távolság M' felezőpontja.
A szerkesztés helyessége az APM és M'AP háromszögek hasonlóságából következik (amit az biztosít, hogy közös az A csúcspontnál fekvő szögük.) Miután pedig M'AP szára feleakkora, mint az APM szára, alapja AM' is feleakkora, mint az AP vagy a vele egyenlő AB.
Megoldotta: Bór I., Dievald Emília, Főző Éva, Rastovich Mária, Tisovszky J., Turi I.
 

Megjegyzés: Lapunk múlt évi 1. és 2. számában Dr. Kárteszi F.: A körsorokról írt cikke foglalkozik a körre vonatkozó tükrözéssel, az inverzióval. Figyelemreméltó, hogy egyenes és kör körre vonatkozó tükörképe egyaránt kör (kivéve, ha a vonal az alapkör középpontján megy át) másfelől, hogy a körre vonatkozó tükrözések (pont, egyenes, kör tükrözése) pusztán körzővel is elvégezhetők 1. Túlságosan messzire vezetne ezt minden alapszerkesztésre megmutatni, megelégszünk az előbbi feladat megoldásának értelmezésével.
Feladatunk lényegéhen véve az AB és CD egyenesek (l. az ábrát) metszéspontjának megszerkesztése. Válasszuk az inverzió alapkörének az A pont körül r sugárral rajzolt kört. Ez esetben AB, mint a kör középpontján átmenő egyenes tükörképe ismét egyenes lesz, mégpedig saját maga, a CD egyenes tükörképe pedig az alapkör A középpontján, továbbá a C és D pontokon átmenő kör, ezek M metszéspontját kell visszatükröznünk, hogy megkapjuk AB és CD M' metszéspontját. Ámde a közölt szerkesztéssel tényleg a tükrözést hajtottuk végre, miután a PAM és AM'P hasonló háromszögekből
AM:r=r:AM'
tehát AMAM'=r2 éppen az a kapcsolat, mely a pont és körre vonatkoztatott tükörképe között fennáll.
 

b). I. megoldás: Az előző feladat megoldása szerint AB egyenesre fel tudjuk mérni bármennyiszer az AB távolságot (v. ö. az előbbi ábra M pontjának szerkesztésével) így nyerjük a B1,B2,... pontokat, melyek egymástól r távolságra vannak.
 
 

Húzzunk A középpont körül 3r sugárral kört és messük el B3 ponttól 5r távolsággal, nyerjük az AB-re A-ban emelt merőlegesen a C2 pontot, majd a C2AB2 pontokhoz szerkesszük meg az azokat, négyzetté kiegészítő D2 pontot. Ugyanígy a 3, 4, 5 Pythagorasi számok segítségével szerkeszthető meg AB3 fölé a C3AB3D3 4r oldalú négyzet is. E négyzetek átlóinak különbsége D2D3 egyenlő az r oldalú négyzet átlójával, ennek segítségével a keresett ABDC négyzet is megszerkeszthető.
 

Rédly Elemér (Pannonhalma II. o.)
 

Megoldotta: Zatykó L., Főző Éva
 

II. megoldás: Megrajzoljuk A és B körül egyaránt az AB=r sugarú kört és C metszéspontjuktól kezdve mindkettőre még egyszer felmérjük az r távolságot, így a D és E pontokhoz jutunk.
 
 

Húzzunk ezután E-ből EA sugárral továbbá ugyanezzel a sugárral D-ből is egy-egy kört, ezek metszéspontja F és CF a keresett négyzet átlója, ECF derékszögű háromszög befogója EC=r, átfogója EF=EA=r3, mert két r oldalú szabályos háromszög magasságából tevődik össze, így Pythagoras tétele szerint CF=r2.
 

Bizonyítás nélkül közölte: Reichlin V.

1 L. még dr. Szőkefalvi Nagy Gyula: A geometriai szerkesztések elmélete, (1943, Kolozsvár).