Feladat: 97. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bognár J. ,  Császár J. ,  Eisler O. ,  Erdősy Gy. ,  Fodor Gy. ,  Fülöp M. ,  Gehér L. ,  Hosszú M. ,  ifj. Gacsályi S. ,  Izsák I. ,  Károlyházy F. ,  Kolozs F. ,  Korányi Á. ,  Kovács J. ,  Kövári T. ,  Neszmélyi A. ,  Perjes R. ,  Reiner Éva ,  Réthy Eszter ,  Seregély Gy. ,  Sós Vera ,  Személyi J. ,  Szentmártony Z. ,  Szépfalussy P. ,  Szűcs L. ,  Tamás I. ,  Tarnóczi T. ,  Tarnóczi Z. ,  Ungár P. ,  Vata L. ,  Vermes R. ,  Vincze Viola ,  Vörös M. ,  Weninger O. ,  Weninger O. ,  Zsigmondy Á. 
Füzet: 1947/december, 58. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek geometriája, Síkgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1947/május: 97. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyen ABC egy szabályos háromszög, P egy pont.
Ha P a háromszög kerületén, pl. a CA oldalon van (23. ábra), akkor legyen az AB és BC oldalakra bocsátott merőlegesek talppontja D és E, a C-ből húzott magasságé F, a P-ből CF-re bocsátott merőlegesé pedig G.

 
 
23. ábra
 

CEPPGC, mert egy oldaluk közös, derékszögűek, végül CPG=PCE=60. Így PE=CG, másrészt PD=GF, tehát PD+PE=CF.
Ha P a háromszög belsejében van, legyen belőle a BC, CA, AB oldalakra bocsátott merőlegesek talppontja D, E, F. (24. ábra)
 
 
24. ábra
 

Húzzunk P-n át AB-vel párhuzamost, továbbá húzzuk meg a C csúcsból a magasságot. Legyen ennek talppontja G, metszéspontja a P-n áthúzott párhuzamossal H. Keletkezett egy kisebb szabályos háromszög, melynek P a kerületén fekszik és melynek magassága CH, tehát az előbbiek szerint PD+PE=CH. Mivel továbbá PF=HG, PD+DE+PF=CG, a háromszög magasságával, tehát független a P pont helyzetétől.
 

II. megoldás: Legyen az ABC szabályos háromszög oldalhossza a. Egy P pontból a BC, CA, AB oldalakra bocsátott merőlegesek hossza p1, p2, p3 (egy vagy kettő közülük 0 is lehet, ha P a kerületre, vagy épp az egyik csúcsba esik). A BPC, CPA, APB háromszögek együtt az ABC háromszöget adják (24. ábra).
 
 
24. ábra
 

Így a háromszög területét kiszámítva, mivel AB=BC=CA=a,
ap12+ap22+ap52=am2,tehátp1+p2+p3=m.
ahol m az ABC magassága, tehát a P ponttól független távolság.