Feladat: 95. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Császár J. ,  Eisler O. ,  Erdősy Gy. ,  Fodor Gy. ,  Fülöp M. ,  Gehér L. ,  Hosszú M. ,  ifj. Gacsályi S. ,  ifj. Huszka J. ,  Izsák I. ,  Kővári T. ,  Perjés P. ,  Sós Vera ,  Tarnóczi T. ,  Ungár P. ,  Vörös M. ,  Zsigmondy Á. 
Füzet: 1947/december, 56 - 57. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hasábok, Térfogat, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1947/május: 95. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Általánosabban megmutatjuk, hogy azon tégla alakú testek közül, melyek éleinek összege adott, a kocka a legnagyobb térfogatú.
Jelöljük a, b, c-vel az egy csúcsban találkozó éleket. Feltétel szerint ezek összege adott. A tégla térfogata abc. Állításunk következik abból, hogy három pozitív szám számtani közepe (különben akárhány számra igaz az állítás) nagyobb a mértani középnél, vagy egyenlő vele; de egyenlőség csak akkor áll, ha a három szám egyenlő. Esetünkben a számtani közép: a+b+c3=s feltétel szerint állandó. abc3s, vagyis abcs3, a mondottak szerint, tehát a maximális térfogat s3 és ezt akkor éri csak el a tégla, ha a=b=c=s, tehát a kocka a keresett tégla.
A felhasznált egyenlőtlenséget így bizonyíthatjuk: ha nem mind a három szám egyenlő, akkor kell köztük s-nél kisebbnek is, nagyobbnak is lenni. Legyen a=s-α<s<s+β=b, c=s+α-β, α, β>0. Ekkor

abc=(s-α)(s+β)(s+α-β)=[s(s-α+β)-αβ](s+α-β)<<s(s-α+β)(s+α-β)=s3-(α-β)2s<s3.


Ezzel megmutattuk állításunkat.
 

II. megoldás: Jelöljük a négyzetes oszlop alapéleit x-szel, magasságát y-nal. Ekkor térfogata K=x2y, y=a-2x, ahol a (az egy csúcsba összefutó élek összege) feltétel szerint állandó.
dKdx=2xy+x2y'=2x(y-x),
mert y'=-2. Mivel x=0 nem jön tekintetbe, csak y=x=a3, tehát a kocka lehet a feladat megoldása és itt a függvénynek valóban maximuma van.