Feladat: 92. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Hosszú M. ,  Kővári T. ,  Sós Vera ,  Szépfalussy P. ,  Ungár P. 
Füzet: 1947/december, 53 - 55. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Harmadfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1947/május: 92. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Próbáljuk meg az ax3+bx2+cx+d=0 egyenlet bal oldalát r(x+s)3-t(x+u)3 alakban írni. Ekkor egy harmadik gyökvonással elsőfokú egyenletre jutunk. Ez az említett feladatban szereplő egyenletrendszerre vezet: r-t=a, rs-tu=b3, rs2-tu2=c3, rs2-tu3=d. Az ott használt módszerrel kapjuk, hogy s és u az X2-AX+B=0, egyenlet két gyöke, ahol

A=bc-9adb2-3ac,B=c3-3bdb2-4ac,(s-u)r=b3-au=C,(s-u)t=b3-as=D.


Ezek felhasználásával egyenletünk így írható: r(x+s)3=t(x+u)3, tehát r3(x+s)=ϱt3(x+u), ahol ϱ egy olyan számot jelent, melynek köbe 1, vagyis a ϱ3-1=(ϱ2+ϱ+1)(ϱ-1)=0 egyenlet valamelyik gyökét, tehát ϱ1=-12-i32, ϱ2=-12+32, ϱ3=1. Ezeket a mennyiségeket harmadik egységgyöknek nevezzük. Figyeljük meg, hogy
ϱ12=ϱ2,ϱ22=ϱ1,ϱ1+ϱ2=ϱ1+ϱ12=ϱ2+ϱ22=-1.

Egyenletünk megoldásai tehát:
x=ϱut3-sr3r3-ϱt3,ahol ϱ1ϱ2vagy ϱ3.  
ϱ mindhárom értéke mellett igaz a következő azonosság:
a3-b3=(a2+ϱab+ϱ2b2)(a-ϱb).
Ezt felhasználva előző egyenleteink szerint:
x=(ϱut3-sr3)(r23+ϱrt3+ϱ2t23)t-r==tu-sr+ϱ(u-s)rt23+ϱ2(u-s)rt23r-t==-b3a+ϱa-[(s-u)r]2(s-u)t3+ϱ3a-(s-u)r[(s-u)t]23==-b3a+ϱa-C2D+ϱ2a-CD2.



Áttekinthetetlenné válna a formula, ha C-t és D-t kifejeznénk a, b, c, d-vel, célszerű ezért először az egyenletet lehetőleg egyszerűsíteni. Először is oszthatunk a-val, de ezen kívül ki is küszöbölhetjük pl. a másodfokú tagot x+a helyett új változót vezetve be és a-t alkalmasan választva. Az átrendezett egyenlet másodfokú tagjának együtthatója ekkor ba-3a, tehát a=b3a-nak válaszható. Ezeket az átalakításokat elvégezve ilyen alakú egyenlethez jutunk: x3+px+q=0. Elég tehát az ilyen alakú egyenletek megoldását felírni. Ekkor a, b, c, d helyébe 1, 0, p, q kerül, tehát A=3qp, B=-p3, u, s=+3q2p±(3q2p)3+p3, C=-u, D=-s, tehát
x=ϱ-p3u3+ϱ2-p3s3==ϱ-q2+(q2)2+(p3)23+ϱ2-q2+(q2)2+(p3)33.



Ezt a formulát nevezik Cardano-féle formulának.
 

Megjegyzés: A 91b feladatra Vörös Miklós ,,nem''-mel válaszol és be is bizonyítja igazát, mármint azt, hogy nem bontható fel a kifejezés két olyan elsőfokú kifejezés köbére, melyben minden együttható racionális. A 92. feladatnál Kővári Tamás állítja azt, hogyha (a fenti jelölésekkel) A2-4B<0, akkor nem oldható meg a harmadfokú egyenlet, mert nem sikerül a két köbre bontás. Neki is igaza van, mert valóban nem sikerül a felbontás valós együtthatós kifejezések köbére. Mindkét megjegyzés arra mutat, hogy a feladat hiányosan van megfogalmazva. Minden ilyen felbontási kérdésnél meg kell azt is mondani, hogy a keresett kifejezések együtthatói milyen fajta számok lehetnek. Ha erre külön utalás nincs, akkor általában úgy szoktuk érteni a feladatot ‐ ebben állapodjunk is meg a továbbiakra ‐, hogy együtthatóul bármely valós, vagy komplex szám szerepelhet. Ezt indokolja az pl. hogy éppen ha egyenletet akarunk megoldani, akkor már másodfokúnál komplexek lehetnek a gyökök, ha valósak voltak is az együtthatók, tehát valahol bele kell jönnie komplex számoknak számításainkba.
 

Harmadfokú egyenletnél még meglepőbb a helyzet. ϱ és ϱ2 a három lehetséges érték közül kettőre konjugált komplex számpár. A formula három valós eredményt csak úgy adhat, ha vagy mind a kettő ugyanazzal a valós számmal van megszorozva (ebben az esetben a két gyök egyenlő), különben csak, ha ϱ és ϱ2 együtthatói konjugált komplexek, tehát épp az A2-4B<0 esetben. Azt is meg lehet mutatni, hogy nem is lehet alapműveletek és gyökvonások segítségével olyan formulát találni, mellyel mindig megkapnánk a három gyököt, mégpedig ha mind a három valós, akkor csupa valós számmal számolva. Három különböző valós gyökű egyenletet pedig könnyű felírni, pl. (x-1)(x-2)(x-3)=0. Ha itt beszoroztok és a fenti módon számítjátok ki a gyököket, azokban nehezen ismernétek rá az 1, 2, 3 számokra.
Sokszor még akkor sem könnyű látni a formulából, hogy mennyi is az x, hogyha egy valós gyököt kapunk valós alakban. Számítsuk ki pl. az (x-1)(x2+x+4)=x3+3x-4=0 egyenlet valós gyökét, azután próbáljuk megmutatni, hogy az 1. (A szorzatalakban a vak is látja, hogy a valós gyök x=1; a másik két gyök komplex szám.
De van egy harmadik nagy hibája is a megoldási formulának, t. i. nem található minden egyenlethez. Negyedfokúhoz még van. Aki nagyon ügyes köztetek, az vissza is tudja vezetni a harmadfokúéra hasonló módon, mint fentebb a harmadfokúét meg a másodfokú egyenlet megoldására vezettük vissza. Bebizonyították azonban, hogy ötöd- és magasabb fokú egyenletre nincs olyan általános megoldási formula, mely az együtthatókból véges számú alapművelettel és gyökvonással adná meg a megoldást.
A gyakorlatban egész együtthatós egyenleteknek meg lehet keresni az esetleges egész és racionális gyökeit, a többit meg közelítő eljárásokkal szokták a szükséges pontossággal kiszámítani.
Szerk.