Feladat: 1996. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1997/február, 69 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszögek geometriája, Konvex sokszögek, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/február: 1996. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Olyan töröttvonal létezését bizonyítjuk, amelyik nem záródik. Világos, hogy nem változtat a feladaton, ha azt tesszük fel, hogy legalább 2kn+1 átló van berajzolva.
A feladat állítását k szerinti teljes indukcióval bizonyítjuk. k=0 esetén 1 átló van berajzolva, és ez megfelel a feltételnek.
Tegyük most fel, hogy adott (elegendő nagy) n esetén az n-oldalú sokszögekre k-nak valamilyen j értékével igaz az állítás, és egy n-szögben 2(j+1)n+1 átló van berajzolva. Ekkor az olyan csúcsoknál (ha vannak), amelyekből egy berajzolt átló indul, hagyjuk egyelőre figyelmen kívül ezt az átlót, amelyekből pedig egynél több átló indul, ott a hozzá a két oldalon legközelebbi csúcshoz vezető átlót. Ezzel legfeljebb 2n átlót hagyunk el. Ekkor legalább 2jn+1 berajzolt átló marad meg, tehát kiválasztható közülük egy 2j+1 átlóból álló töröttvonal. Jelöljük ebben az első és utolsó átlót A0A1, illetve A2jA2j+1-gyel.
A töröttvonal az A0A1, illetőleg az A2jA2j+1 egyenesek egyik oldalára esik, hiszen nem megy át egy ponton egynél többször, és a sokszög konvex. Miután maradt még a végpontokból induló, behúzott átló, így azokban két-két átlót hagytunk figyelmen kívül. Ekkor azonban hozzácsatolhatjuk mindegyik végponthoz azt az eddig figyelmen kívül hagyott átlót, amelyik a szélső szakasz egyenesének a másik oldalára esik, mint a töröttvonal. Ezzel 2(j+1)+1 szakaszból álló töröttvonalat kapunk. A bizonyítandó állítás helyessége tehát öröklődik 2(j+1)n+1 átló berajzolása esetére is, így minden k-ra igaz.
A feladat második állítására térve az általánosság csorbítása nélkül feltehetjük, hogy a sokszög szabályos. A könnyebb tárgyalásmód kedvéért mondjunk egy átlót h hosszúságúnak, ha az egyik oldalára a sokszögnek h oldala esik, a másikra ennyi vagy ennél több. Megjegyezzük, hogy egy n oldalú sokszögbe akkor rajzolható be nk átló, ha páratlan n esetén n2k+3, páros n esetén pedig n2k+4.
Belátjuk, hogy az állítás igazolására alkalmas a következő konstrukció: páratlan n esetén minden csúcsból meghúzzuk a k leghosszabb átlót, páros n esetén pedig a k leghosszabb átlót a ,,legesleghosszabb'' (a szemközti csúcsokhoz vezető) kivételével. Így minden csúcs 2k átló végpontja, tehát 2kn átlóvégpont, azaz kn átló jön létre.
Tegyük fel, hogy kiválasztható r szakaszból álló, A0A1...Ar-1Ar nyílt töröttvonal, amelyik egy ponton sem megy át egynél többször. Az A0A1 egyenes határolta egyik félsíkba esik az egész töröttvonal, így nem mehet át a töröttvonal az ellenkező oldalra eső félsík belsejében levő sokszögcsúcsokon, és ugyanez mondható az Ar-1Ar egyenesről is (4. ábra). Ez a két átló nem metszi egymást, így az Ai csúcsok a sokszög kerületének az egyeneseik közti két szakaszán helyezkednek el.
Ha n páratlan, n=2m+1, akkor a kizárt sokszögcsúcsok száma legalább 2(m-k), a töröttvonalak száma legfeljebb n-2(m-k)=2k+1, és így a töröttvonal r2k szakaszból áll.
Ha az oldalszám páros, n=2m, akkor a berajzolt leghosszabb átló hossza m-1, a legrövidebbé m-k. A fenti gondolatmenettel ezért csak r2k+1 adódik, így gondosabban szemügyre kell venni a konstrukciót.
Ha valamelyik íven van két szomszédos csúcs, akkor az ezeken átmenő egyenesnek a másik oldalán, mint amelyiken a másik ív van, nem lehet csúcsa a töröttvonalnak. Ekkor

r+1n-3(m-k-1),vagyisr2k+(k+2-m)2k
az előrebocsátott megjegyzés szerint.
Ha viszont a csúcsok felváltva a két íven vannak (a töröttvonal ,,cikkcakkban'' halad), és pl. az A0A1 egyenesnek a töröttvonalat nem tartalmazó oldalára a sokszög kerületének a felénél nagyobb része, tehát legalább m csúcsa esik, akkor a töröttvonal csúcsainak száma legfeljebb k+1, mivel az Ar-1Ar egyenesnek a töröttvonalat nem tartalmazó oldalán legalább m-k-1 csúcs van (5. ábra).
Ha a sokszög középpontja a két átló egyenese közt, tehát valamelyik Ai-1AiAi+1 háromszögben van (6. ábra), akkor az Ai-vel szemközti sokszögcsúcs nem lehet a töröttvonal csúcsa, így a töröttvonalnak legfeljebb
2m-2(m-k-1)-1=2k+1
csúcsa lehet, s így legfeljebb 2k átlóból állhat.
 

Megjegyzés. A gondolatmenet pontosabb elemzésével belátható, hogy zárt töröttvonalat is megengedve az eljárás csak hatszög és k=1 esetén enged meg 3(=2k+1) hosszúságú töröttvonalat, ekkor azonban a 7. ábrán látható ellenpélda szolgáltat megoldást.