Feladat: 1996. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1997/február, 66 - 68. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trapézok, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Háromszög-egyenlőtlenség alkalmazásai, Háromszögek hasonlósága, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/február: 1996. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Jelöljük az átlók metszéspontját E-vel, az AB, BC, CD, DA, AE, EC, BE, ED szakaszok hosszát rendre a, b, c, d, e1, e2, f1, f2-vel (1. ábra). Ekkor azt kell igazolnunk, hogy bdac.
Mivel minden tényező pozitív, azért ez egyenértékű annak igazolásával, hogy b2d2a2c2.
Mindegyik tényező egy-egy derékszögű háromszög átfogója. Ezeket Pitagorasz tétele alapján kifejezve az
(e22+f12)(e12+f22)(e12+f12)(e22+f22)
egyenlőtlenséget kell igazolnunk, vagy átrendezve a következőt:
(e12-e22)(f12-f22)0.
Ez viszont igaz, mert az AEB és a CED háromszögek hasonlók, így
e1e2ésf1f2vagye1e2ésf1f2.

Egyenlőség akkor áll fenn, ha a két háromszög egybevágó, azaz az átlók felezik egymást, tehát a trapéz paralelogramma, mivel pedig az átlói merőlegesek, így rombusz. Ekkor az oldalak egyenlők, s így a két szorzat valóban egyenlő.
 
II. megoldás. Ismeretes ‐ és a Pitagorasz-tétel négyszeri alkalmazásával könnyen belátható ‐ hogy egy négyszög átlói akkor és csak akkor merőlegesek, ha a szemközti oldalpárok négyzetének az összege egyenlő. Az előző megoldás jelöléseit használva fennáll tehát a következő egyenlőség:
b2+d2=a2+c2.
Átrendezve és teljes négyzetté kiegészítve ebből az
(b+d)2-(a+c)2=2(db-ac)(1)
egyenlőség adódik. Azt kell tehát megmutatnunk, hogy a bal oldal nemnegatív. Ehhez kiegészítjük az ábrát. Hosszabbítsuk meg a BA oldalt A-n túl az AF=c szakasszal, továbbá jelöljük C tükörképét E-re G-vel (2. ábra). Ekkor ACDF paralelogramma, a BCDG deltoidban pedig BG=b és GD=c. Így AGDF szimmetrikus trapéz, tehát GF=d.
A BGF háromszögből a háromszögegyenlőtlenség szerint
b+da+c,
tehát (1) bal oldala valóban nemnegatív. Egyenlőség akkor áll fenn, ha G A-ba esik, vagyis a trapéz átlói felezik egymást, továbbá feltétel szerint merőlegesek, tehát a négyszög rombusz.
 
III. megoldás. Húzzunk párhuzamosokat a trapéz csúcsain át az átlókkal. Ezek egy PQRS téglalapot határolnak, amit az átlók résztéglalapokra osztanak, így PE=a, QE=b, RE=c, SE=d (3. ábra). Az ABE és CDE háromszögek hasonlók, így az APBE és a CRDE téglalapok is, tehát a PE és az ER átló egy egyenesbe esik, együtt a nagy téglalap átlóját alkotják.
 

Az ábrán ac eszerint úgy jelenik meg, mint a téglalap köré írt kör átmérője két szeletének szorzata. Messe SE a kört másodszor az S' pontban. Tudjuk, hogy ekkor
ac=SEES'=dES'.
Azt kell tehát belátnunk, hogy ES'b.
Feltehetjük, hogy ac. Ekkor a kör O középpontja a PE szakaszra esik. A QOS' háromszög egyenlő szárú. Alapjának a felező merőlegese O-n megy keresztül, tehát az OR szakaszra eső E pontra
ES'EQ=b,
és ezt kellett belátnunk. Ismét látható, hogy akkor áll fenn egyenlőség, ha O és E egybeesik, amikor is a trapéz rombusz.